Debat

Apotekerforeningen: Forældet ekspertise fra DSI

MEDICIN: Apotekerformanden raser, fordi ekspert fra Dansk Sundhedsinstitut betegner apotekernes monopol som en anakronisme.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Download foto i høj opløsning

Jeg har været ansat på Altinget siden 2005. Jeg er netværks- og innovationsredaktør, men har tidligere været redaktør for Altinget: sundhed miljø, transport og social. Jeg er desuden vært på en stribe sundhedsrelaterede netværk og Altingets psykiatrinetværk. Ud over at udvikle nye tiltag på Altinget skriver jeg også sundhedspolitiske analyser og artikler.

Jeg er uddannet på DMJX i Århus og Hogeschool Van Utrecht i Holland. Under præsidentvalget i 2004 arbejdede jeg fire måneder for DR i Washington som researcher. Og jeg har været en tur forbi DR-Livsstil i Århus i 2005.

Jeg er delvist uddannet landmand og har været udstationeret to gange som FN-soldat.

 

 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Niels Kristensen,
Formand, Danmarks Apotekerforening.

Det var på mange måder trist at læse indlægget fra Jakob Kjellberg om deregulering af distributionen af lægemidler i Danmark.

Trist fordi apotekernes udvikling i de seneste år synes at have passeret sporløst forbi Jakob Kjellberg, trist fordi så mange af eksemplerne bygger på forældede oplysninger og bevidste misforståelser, og trist fordi Jakob Kjellberg er så helt og aldeles ude at trit med danskernes ønsker om og holdninger til en effektiv, sikker og billig distribution af lægemidler.

Pladsen tillader kun at opregne nogle få eksempler:

Jakob Kjellberg har måske også overset erfaringerne med liberalisering i andre lande. Det kan nok føre til flere apoteker, men kun i de store byer, ikke i yderområderne.

Niels Kristensen
Formand, Danmarks Apotekerforening

I Jakob Kjellbergs verden er patienterne henvist til at shoppe rundt på nettet efter de billigste slagtilbud på medicin. Men medicin er ikke som andre varer, og apotekernes udlevering af medicin er en del af den samlede lægemiddelbehandling.

Fare for falskneri
Det har EF-domstolen så sent som i sidste uge bekræftet og meget tydeligt slået fast, at medlemslandene er i deres gode ret til at stille strenge kvalitetskrav til lægemiddeldistributionen.

En åben internethandel med medicin med offentligt tilskud på tværs af landegrænser vil være et rent slaraffenland for salg af forfalsket medicin, som vi i dag er sikret imod gennem det danske apotekssystem.

Hvis man endelig ville shoppe rundt efter den billigste medicin, så har Jakob Kjellberg måske overset, at medicin faktisk er billigere i Danmark end i de andre lande i Europa. Det har selv Konkurrencestyrelsen erkendt siden deres rapport fra 2005. Senest har en international analyse vist, at danskernes medicin koster under det halve i Danmark i forhold til et europæisk gennemsnit.

Er Tyrkiet rollemodel?
Det bliver helt mærkeligt, når Jakob Kjellberg nævner Tyrkiet og USA som eksempler til efterfølgelse. Den tror vi ikke han får mange danske sundhedspolitikere til at hoppe på.

Og når Jakob Kjellberg vælger ikke at se forskel på medicin på den ene side og "cola og postkort på den anden", så er der vist gået for meget økonomisk teori i håndteringen af lægemidler, hvor apotekerne hellere vil fokusere på forbrugerbeskyttelse og patientsikkerhed.

Jakob Kjellberg har måske også overset erfaringerne med liberalisering i andre lande. Det kan nok føre til flere apoteker, men kun i de store byer, ikke i yderområderne, hvor der ikke er mange penge i det.

Liberalisering fører til højere priser
Og liberalisering har heller ikke først til lavere priser, men tværtimod højere priser. Detailhandelens lyst til at sikre borgerne god adgang til alle mulige lægemidler kan vist også ligge på et lille sted.

For Jakob Kjellberg har måske overset, at detailhandelen i dag må sælge 567 forskellige medicinpakninger. Men de sælger reelt kun 4 slags, som står for 84 procent af salget. Det er vist mere profit end borgernes sundhed, der er drivkraften.

Jakob Kjellberg stiller spørgsmålstegn ved apotekernes rådgivning. Han er tydeligvis ikke opdateret med, de danske apoteker i de seneste år har gennemført nye høje standarder for apotekernes rådgivning, ligesom et stort antal apoteker landet over  som de første er ved at blive implementeret Den Danske Kvalitetsmodel.

Taler mod bedre vidende
Når Jakob Kjellberg endelig nævner "Apotekerforeningens monopol", så taler han mod bedre vidende. Apotekerne i Danmark varetager salg af og rådgivning om receptpligtige lægemidler på vegne af den danske stat.

Og så håber vi ikke, at der er noget odiøst i, at 9 ud af 10 borgere er glade og tilfredse med apoteket, med afstanden til nærmeste apotek og med rådgivningen - eller at 97 procent af danskerne har tillid til at de altid får udleveret den rigtige medicin på apoteket.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Kristensen

Apoteker, formand for Pharmaforsikring, næstformand i Apotekeren Amba, fhv. formand, Danmarks Apotekerforening
cand.pharm. (Danmarks Farmaceutiske Højskole 1988)

0:000:00