Antibiotikaforbrug stiger fortsat

ANTIBIOTIKA: Myndighedernes seneste opgørelse viser, at forbruget af antibiotika til mennesker og dyr fortsat stiger.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Et par gode, men også et par dårlige nyheder. Det er resultatet af seneste opgørelse fra DANMAP-programmet, som DTU Fødevareinstituttet, DTU Veterinærinstituttet, Lægemiddelstyrelsen og Statens Serum Institut står bag i arbejdet med at overvåge brugen af antibiotika og resistente bakterier.

Den gode er, at det samlede forbrug af antibiotika er faldet svagt de seneste to år. Men brugen af bredspektrede antibiotika på de danske sygehuse stiger imidlertid fortsat, og antibio­tikaforbruget til dyr er også stigende - specielt til svin.

Det øger risikoen for, at problemerne med mulitiresistente bakterier bliver stadig større, konkluderer aktørerne bag årets DANMAP Rapport.

På sygehusene
Hos de praktiserende læger er der dog sket et fald i brugen, mens der fortsat er en stigning i forbruget af bredspektrede antibiotika på de danske sygehuse. Brugen af nogle af de bredspektrede antibiotika er steget med 21 procent fra 2007 til 2009 på sygehusene.

Eksperterne bag rapporten fortæller, at det fortsat stigende forbrug betyder, at sygehusene har stigende problemer med, at bakterierne netop bliver resistente mod de stadig mere brugte bredspektrede antibiotika.

"Det er glædeligt, at det totale forbrug af antibiotika til mennesker endelig viser en opbremsning i forhold til stigningen gennem de sidste 10 år i Danmark. Men det er stadig bekymrende, at forbruget af de bredspektrede antibiotika er fortsat med at stige på sygehusene," siger overlæge Niels Frimodt-Møller fra Statens Serum Institut i en pressemeddelse.

0:000:00