Debat

Liberalisering skyld i prisforskelle på håndkøbsmedicin

DEBAT: Danmarks Apotekerforening raser over Preben Rudiengaards (V) opfordring til at harmonisere priserne på håndkøbsmedicin på recept. Forslaget strider mod konkurrenceloven, slår Apotekerforeningens formand fast.
Foto: www.apotekerforeningen.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Kristensen 
Formand, Danmarks Apotekerforening

Det var meget fristende at forfalde til et "Hvad sagde vi", da formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard, i Radioavisen tordnede løs på apotekerne. Han beskyldte apotekerne for at være skyld i de store prisforskelle på liberaliseret håndkøbsmedicin, som danskere med kroniske lidelser oplever, når de fra deres læge går på apoteket med en recept på håndkøbsmedicin. Rudiengaard mere end antydede, at han ville hjælpe Apotekerforeningen med at få styr på det. Men nej tak, herfra!

Problemet med de store prishop kan vi nemlig takke selvsamme Preben Rudiengaard for. Han må have glemt, at han selv valgte at lade politisk ideologi veje højere end hensynet til patienterne, da han i Folketinget i 2001 stemte for at liberalisere priserne på håndkøbsmedicin. Det blev nemlig samtidig et ja til fri prissætning i kiosker, på tankstationer og apoteker. Og derfor oplever kronikere og svage ældre, der har fået en recept for at kunne få tilskud til deres medicin, store spring i priserne på deres medicin. Det er dybt urimeligt - og desværre ikke et nyt problem.

Politikerne var advaret
Vi har flere gange gjort opmærksom på problemerne, og siden 2001 har vi advaret politikerne om, at liberaliseringen ville blive noget rod. Nu mærker borgerne desværre konsekvensen af, at politikerne ikke lyttede.

I radioen lagde Preben Rudiengaard op til, at apotekerne skal harmonisere priserne på håndkøbsmedicin, som er udskrevet på recept. Men det kan ikke lade sig gøre inden for den gældende lovgivning, da det strider mod konkurrenceloven. Rudiengaard lægger op til det umulige: et liberaliseret system med faste priser. Der er som at blæse og have mel i munden. Folketinget valgte i 2001 at slippe priserne helt fri for visse håndkøbslægemidler i håb om, at fri konkurrence ville give lavere priser. Det er ikke sket, og så klandrer man bagefter apotekerne for, at priserne ikke er ens!

Hvis de var ens, ville konkurrencemyndighederne anklage apotekerne for ulovlig karteldannelse og priskoordinering i strid med konkurrenceloven. Hvis man vil have ens priser, skal man selvfølgelig ikke afskaffe de ens priser og kræve fri konkurrence på priserne. Vi foreslår derimod gerne - igen - at Preben Rudiengaard og de andre medlemmer af Folketinget ændrer den lov, de selv har vedtaget, så vi kan tilbyde kunderne ens priser på håndkøbsmedicin, der er udskrevet på recept. Og hellere i dag end i morgen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Kristensen

Apoteker, formand for Pharmaforsikring, næstformand i Apotekeren Amba, fhv. formand, Danmarks Apotekerforening
cand.pharm. (Danmarks Farmaceutiske Højskole 1988)

0:000:00