Stillesiddende arbejde påvirker helbredet

SEDENTARISME: Stillesiddende arbejde påvirker helbredet i en negativ retning. Og det er selv om, danskerne følger Sundhedsstyrelsens anbefaling om 30 minutters motion om dagen.
Stillesiddende adfærd er en del af den moderne livsstil både på arbejde og i fritiden. Og hvis arbejdet foregår på en kontorstol, og aftenen tilbringes foran fjernsynet, så har man en forhøjet risiko for at dø tidligt på trods af, at man motionerer 30 minutter dagligt. Det skriver Ugeskrift for Læger i en pressemeddelelse.

En sedentær tilværelse hænger sammen med metaboliske risikofaktorer som forhøjet blodtryk, forhøjet kolesteroltal og fedme. Desuden viser nyere undersøgelser fra Canada og Australien, at sedentarisme er knyttet til tidlig død af hjerte-kar-sygdomme - også selv om man er aktiv i de anbefalede 30 minutter om dagen.

Interventionsstudier fra Australien tyder på, at den skadelige effekt af sedentarisme kan reduceres ved aktive pauser, som kan bestå af for eksempel let gang eller stående position. Det er muligvis den lange, uafbrudte siddetid, som er skadelig.

Forskere regner med, at det relativt nye begreb sedentarisme bliver et vigtigt nyt felt inden for forebyggelse. Det skriver Ugeskrift for Læger.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00