Ældre og socialt udsatte får hver deres hjælpepakke: Regeringen splitter forhandlinger op

SÅRBARE GRUPPER: Forhandlinger om hjælpepakke til ældre og socialt udsatte splittes nu op i to ministerier. Regeringen møder hård kritik, fordi forhandlinger om støtte til ældre har stået stille. Venstre efterlyser retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen om genåbning af plejehjem.

Før var de sammen, nu er de hver for sig. Social- og indenrigsminister Astrid Krag fortsætter nu forhandlingerne om en hjælpepakke til socialt udsatte, mens sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke leder forhandlingerne om en hjælpepakke til ældre.
Før var de sammen, nu er de hver for sig. Social- og indenrigsminister Astrid Krag fortsætter nu forhandlingerne om en hjælpepakke til socialt udsatte, mens sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke leder forhandlingerne om en hjælpepakke til ældre.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Det er destruktivt for forhandlingerne, at vi ikke kan få indsigt i de vurderinger, som ville kunne bringe os frem over isen i forhold til genåbning af plejehjem.

Jane Heitmann
Social-, psykiatri- og ældreordfører, Venstre

Selv om debatten om genåbning af plejehjem lige nu kører på fuldt blus, har en del af de politiske forhandlinger, som ligger til grund for en genåbning, indtil videre stået stille.

I mandags indledte social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) forhandlingerne om en hjælpepakke til særligt sårbare gruppe, herunder ældre.

Regeringen har nu valgt at splitte forhandlingerne op, så forhandlingerne om socialt udsatte fortsætter i Social- og Indenrigsministeriet, mens initiativer til støtte for ældre kører videre i Sundheds- og Ældreministeriet.

Dokumentation

Genåbning af plejehjem

Ældre udgør en særlig sårbar gruppe i forhold til coronavirus. Derfor har der været totalt besøgsforbud på plejehjem og strenge restriktioner på social kontakt mellem beboere siden nedlukningen af Danmark i starten af marts.

Ældre Sagen, Alzheimerforeningen og Danske Ældreråd har advaret om, at længere tids social isolation kan få alvorlige fysiske og psykiske konsekvenser for ældre, og opfordrer derfor til lempelser af restriktionerne.

Trods de særlige forholdsregler er mindst halvdelen af kommunerne ramt af coronasmitte i ældreplejen. På plejecentret Sølund i København er 12 beboere døde efter at være blevet smittet med coronavirus.

Mens resten af samfundet gradvist genåbnes, kommer der til at gælde særlige forholdsregler for plejehjem og ældrecentre, så længe der er coronavirus i samfundet, eller indtil man har udviklet en vaccine.

Regeringen og sundhedsmyndighederne har indledt drøftelser med KL og de faglige organisationer om mulige lempelser i de sociale restriktioner.

I fredags indgik regeringen en aftale med Folketingets partier om udvidelse af de første fase af genåbningen. I den forbindelse blev det aftalt, at der skal findes nye metoder til at understøtte besøg fra familie og pårørende på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde.

Under ledelse af Social- og Indenrigsministeriet er der nu indledt forhandlinger om en hjælpepakke, som kan hjælpe sårbare grupper gennem coronakrisen, herunder ældre.

Ifølge Altingets oplysninger har regeringen spillet ud med en økonomisk ramme på 200 millioner kroner til initiativer på socialområdet under hjælpepakken, mens der er afsat 140 millioner kroner til ældreområdet.

Forhandlingerne er nu splittet op, så ældre forhandles separat under Sundheds- og Ældreministeriet.


0:000:00