Debat

Ældre Sagen: Oda skal behandles med værdighed

DEBAT: Borgeren skal være i centrum, når man er på vej ind og ud af sygehuset. Og borgeren skal være i centrum, når man er hjemme og har brug for pleje og behandling, rehabilitering eller forebyggelse. Det skriver Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.

De ældre skal tages i hånden hele vejen igennem sundhedssystemet, skriver Ældre Sagens Bjarne Hastrup.
De ældre skal tages i hånden hele vejen igennem sundhedssystemet, skriver Ældre Sagens Bjarne Hastrup.Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjarne Hastrup
Direktør i Ældre Sagen

En ny plan er på vej for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Det ser Ældre Sagen frem til, og minder om, at værdighed skal gennemsyre det hele. 

Når Oda er 85 år gammel, hører og ser dårligt og har flere sygdomme, for eksempel diabetes, begyndende demens og hjerteproblemer, har hun brug for, at nogen hjælper hende på vej gennem systemet.

Især når hun er på vej hjem fra sygehuset. Oda skal måske hjælpes til at holde styr på aftaler med sundhedssystemet. Eller hun skal hjælpes med at holde styr på medicin. Hjælpen skal komme fra det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Derfor er det så vigtigt, at det fungerer godt og husker kvinden Oda bag sygdom og svækkelse.

Der skal lyttes til Oda
Ældre Sagen ser frem til, at Oda netop i sådan en situation, kan blive hjulpet af planen for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Vi håber, at Oda og hendes pårørende bliver spurgt til deres situation og forløb, allerede mens hun ligger på sygehuset. At hun bliver lyttet til. At de pårørende er med og ved, hvad der sker. At Oda selv er parat til at blive udskrevet. At Oda bliver behandlet med værdighed.

Det er vigtigt, at Oda får en ensartet og høj kvalitet, uanset om hun er indlagt på hospitalet, er på en akutplads, eller hun bliver behandlet hjemme.

Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen

Vi håber, at man på hospitalet arbejder sammen med kommunen om Odas udskrivning, og at kommunen er inde og besøge hende, inden hun bliver udskrevet. Om hvad der skal være parat i hjemmet, inden hun ankommer.

Det har nemlig en overordentlig positiv virkning for Oda, at hun ved, at tingene er parate, og at kommunen er klar til at tage imod hende. At den fremskudte visitation har vurderet Odas behov for hjemmepleje, inden hun kommer hjem. At der måske er bestilt mad til de første dage, så Oda kan blive mæt.

Vel hjemkommet får Oda også et opfølgende hjemmebesøg af sin egen læge. Hvis Oda har brug for sygepleje hjemme, sørger kommunens akutfunktion sammen med læge fra hospitalet, eller med Odas egen læge, for den rette pleje og behandling. Og genoptræningen bliver sat i gang uden ventetid. Så undgår hun måske at blive indlagt på ny.

Det burde være muligt at blive kørt
For øjeblikket er vores sundhedsvæsen under forandring. Og der sker mange gode forandringer. Men der er nogle områder, hvor udviklingen er løbet fra den eksisterende lovgivning. Fx burde det ikke være forbundet med større omkostninger for borgeren hjemme at købe og få udbragt medicin, fordi man får sin behandling i hjemmesygeplejens akutfunktion frem for at blive indlagt på hospital.

Det burde også være muligt at kunne blive kørt til og fra en akutplads i det nære sundhedsvæsen, ligesom man kan blive kørt til og fra hospitalet, hvis behovet er der.

Det er vigtigt, at Oda får en ensartet og høj kvalitet, uanset om hun er indlagt på hospitalet, er på en akutplads, eller hun bliver behandlet hjemme. Alt andet lige ved vi, at det kan være mere trygt for Oda hjemme i vante rammer end på et travlt og fremmed sygehus.

Når nu den store plan om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen kommer, håber Ældre Sagen, at den er spækket med ambitioner om følgende:

At det er Oda, der er i centrum, når hun er på vej ind på og på vej hjem fra sygehuset.

At det er Oda, der er i centrum, når hun er hjemme og har brug for pleje og behandling, rehabilitering eller forebyggelse.

Dokumentation

Temadebat: Fokus på det nære sundhedsvæsen

Regeringen ventes at præsentere udspillet til det nære sundhedsvæsen snarest, hvor målet er at forbedre den danske folkesundhed, så den passer bedre til de udfordringer, Danmark kommer til at stå over for i fremtiden.

Men hvordan lykkes man bedst med det mål, når man ikke bare kan skrue op for udgifterne? Hvad bør der særligt sættes ekstra fokus på, og er der områder, der bør skrues ned for?

Det har Altinget: sundhed spurgt en række debattører om.

Mød panelet her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00