Debat

Ældre Sagen: Vi skal bekæmpe overbelægning

DEBAT: Overbelægning medfører risiko for højere dødelighed, og det er uværdigt for patienterne, skriver Bjarne Hastrup, administrerende direktør i Ældre Sagen.

Foto: Ældre Sagen
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjarne Hastrup
Administrerende direktør, Ældre Sagen

Der er sket en fejl, som vil blive rettet. Det fortalte Sundhedsminister Ellen Trane Nørby på det åbne samråd om ændringer i regnemetoden for opgørelse af overbelægning på sygehusene. 

Under samrådet pointerede ministeren, at regeringen – fejlen til trods – arbejder for at bekæmpe overbelægning med en akutpakke og en national handlingsplan for ældre medicinske patienter, vedtaget i 2016.

Ministeren har ret i, at der er søsat en handlingsplan og en akutpakke, og det er glædeligt. Problemet er bare, at der ikke kun er problemer med data for overbelægning. Det er også svært at gennemskue, hvorvidt den såkaldte akutpakke har ført til mindre overbelægning. 

Fakta
Deltag i debatten!

Selv nu, hvor der er gået mere end halvandet år, efter akutpakken blev vedtaget, kan vi nemlig desværre konstatere, at der fortsat er overbelægning på de medicinske afdelinger. Og det er endda baseret på målinger fra klokken 23 om aftenen, hvor mange patienter er blevet hjemsendt.

Vi mangler viden om personale
Jeg mener, der er god grund til at være kritisk over for den måde, man opgør belægning på. Man ville sandsynligvis afdække et større og mere retvisende omfang af overbelægning, hvis man også målte belægningen midt på dagen. 

Selv nu, hvor der er gået mere end halvandet år, efter akutpakken blev vedtaget, kan vi nemlig desværre konstatere, at der fortsat er overbelægning på de medicinske afdelinger.

Bjarne Hastrup
Administrerende direktør, Ældre Sagen

Som led i den nationale handlingsplan for ældre medicinske patienter er der udarbejdet en status over, hvad midlerne fra akutpakken er anvendt til i de fem regioner i forhold til mere personale.

Vi kan i Ældre Sagen se i en statusopgørelse fra Danske Regioner, at der er ansat et konkret antal stillinger af for eksempel læger, sygeplejersker eller social- og sundhedsassistenter på afdelinger på landets hospitaler.

Men man kan i samme statusopgørelse ikke finde nogen oplysninger om, hvorvidt de samme afdelinger måske samtidigt har haft nedskæringer på personalet. Så der er ikke et samlet overblik over, om der reelt er kommet mere personale. 

Derfor ved vi heller ikke, om det personale, der er blevet ansat, er tilstrækkeligt til at sikre, at patienterne får den pleje, de har brug for.

Er der personale nok til, at patienterne får den mad, de har brug for, mens de er indlagt? Får de den rette medicin? Eller får de en plads på gangen eller en overfyldt stue? Det ved vi ikke.

Overbelægning er uværdigt og farligt
Derimod ved vi, at overbelægning udgør en risiko for fejl og øget dødelighed.

Ældre Sagen mener, overbelægning er uværdigt og går ud over både ældre medicinske patienter og sygehuspersonalet. Der er derfor god grund til at holde skarpt øje med, om man faktisk får bekæmpet overbelægning med den indsats, der er sat i værk. 

Kære regionsrådspolitikere: Ældre Sagens sygehusudvalg ser frem til at gå i dialog med de nye regionsråd og at deltage i regionernes patientinddragelsesudvalg.

Men vi vil allerede nu opfordre jer til at sørge for jævnlig status og tidsaktuelle data, så vi alle har mulighed for at følge med i, om der er overbelægning i regionerne og på de enkelte afdelinger.

Først med et korrekt og aktuelt overblik kan vi se, om vi gør det rigtige. Gør vi det, vil det kunne aflæses ved, at vi kommer overbelægning til livs.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00