Aftale sænker kun prisen på mindre del af sygehusmedicin

PRISAFTALE: Ny aftale om rabat på sygehusmedicin vil nærmere betyde fem procent i besparelse end 12-15 procent. Listeprisaftaler er dog det eneste, politikerne kan stille op mod stigende medicinudgifter, når de ikke vil prioritere hårdere, siger sundhedsøkonom.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Hvis du ikke vil gå hårdere til den i Medicinrådet, er det svært at gøre mere.

Jakob Kjellberg
Professor og sundhedsøkonom

Da sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og repræsentanter for Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen i forrige uge underskrev en ny listeprisaftale, fremstod det i flere medier, som om vi kunne forvente 12-15 procent lavere priser på sygehusmedicin fremover. 

"Det her er et meget stærkt resultat, der sørger for, at vi i alt får 15 procent billigere medicin til vores sygehuse i de kommende år, end vi ville have fået uden aftalen," udtalte Trane Nørby således.

Betydningen af aftalen har imidlertid en langt mere begrænset effekt, vurderer sundhedsøkonom og professor hos Vive Jakob Kjellberg. 

Dokumentation

Listeprisaftalen

Sundhedsministeriet, Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen indgik i slutningen af marts en ny aftale om, at listepriserne på sygehusmedicin sænkes med i alt 12,5 procent over fire år. Det er femte gang, at parterne indgår en frivillig aftale om at sikre lavere priser på medicin. 

Læs mere om aftalen her.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00