Debat

Alkohol & Samfund: Sikkerhedsstyrelsen kæmper en ulige kamp mod dårlig lov

DEBAT: Unge kan stadig gå ud af langt de fleste butikker med klirrende poser og høje alkoholprocenter, men det kan laves om med en aldersgrænse på 18 år, skriver Peter Konow, direktør i Alkohol & Samfund.

Foto: /ritzau/Mogens Ladegaard
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Konow
Direktør i Alkohol & Samfund

I sidste uge fløjtede sundhedsministeren endelig til kamp mod butikkernes ulovlige salg af alkohol, tobak og håndkøbsmedicin til unge.

Det nye våben er en beslutning om, at Sikkerhedsstyrelsen fremover skal kontrollere, om butikkerne overholder reglerne for salg af alkohol – en opgave, som politiet indtil nu ikke har kunnet løfte.  

Det er rigtigt set af ministeren at give kontrolopgaven til en myndighed, der har butikskontrol som primær opgave. For der er nok at tage fat på for Sikkerhedsstyrelsen. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi har netop offentliggjort en undersøgelse, der viser, at 70 procent af landets butikker giver unge under aldersgrænserne lov til at vandre ud med poser, der klirrer af øl, breezere, snaps og vodka.

I undersøgelsen har vores unge mystery shoppere besøgt 132 supermarkeder, kiosker og tankstationer rundt om i landet. I 93 af dem brød personalet loven.

Det ligger lige til højrebenet for Sundhedsministeren at bede Folketinget vedtage en enkel og konsekvent 18-års grænse for salg af al alkohol, uanset procenter og om det er i butikker eller på værtshuse.

Peter Konow
Direktør, Alkohol & Samfund

Det står i skarp kontrast til, at Politiet i 2017 kun sigtede tre butiksejere for salg af alkohol til unge under 16 år.  

Ny myndighed står med et stort ansvar
Cocktailen af en uklar lovgivning og et praktisk fravær af kontrol og sanktioner forhindrer altså ikke unge i at købe alkohol.

Politiet har selvfølgelig vigtigere og alvorligere ting at tage sig til end at stå ved kassen i Super Brugsen og Føtex og holde øje med, om byens teenagere køber fredagsslik eller fredagsbajere. Så det er både fornuftigt og velbegrundet, at Sundhedsministeren giver opgaven videre. 

Og vi håber, at sundhedsministeren gør det tydeligt for Sikkerhedsstyrelsen, at de overtager en vigtig opgave.

Danske unge har europarekord i fuldskab. De drikker tidligere og heftigere end unge i andre europæiske lande. Og det er ikke bare, mens de stadig er unge, at alkoholforbruget er risikabelt.

Selv et lille indtag af alkohol i de sene teenageår kan være det første skridt til leversygdomme senere i livet.

Og et højt og tidligt alkoholforbrug i ungdommen øger risikoen for at udvikle afhængighed senere i livet. Den risiko er ikke billig.

Borgere med alkoholproblemer koster årligt samfundet et tocifret milliardbeløb og lægger menneskeliv og familier i ruiner.

Vi mener, at sundhedsministeren, regeringen og Folketinget bør overveje, hvor stor en regning deres laissez-faire-holdning til alkohollovgivning sender videre til sundhedsvæsenet.

Vi bør hæve aldersgrænsen for køb af alkohol
Supermarkederne har ret, når de siger, at det er svært for personalet at administrere en todelt aldersgrænse.

Og vi ser det som en ulige kamp for Sikkerhedsstyrelsen alene at ændre på det ulovlige salg, fordi det først og fremmest skyldes en hullet og svært administrérbar lovgivning.

Som det ser ud nu, er sundhedsministerens forebyggelsestiltag et halvgodt forsøg på at lappe på en dårlig lov, som ikke virker. 

Det ligger lige til højrebenet for sundhedsministeren at bede Folketinget vedtage en enkel og konsekvent 18-års grænse for salg af al alkohol, uanset procenter og om det er i butikker eller på værtshuse.

Det vil både gøre det lettere for butikspersonalet at spørge om dokumentation for alder, lettere for Sikkerhedsstyrelsen at kontrollere – og så vil det sende et entydigt og fagligt velbegrundet signal til unge og deres forældre om, at alkohol ikke er for børn.

Både unge selv og deres forældre bruger nemlig de lovgivningsfastsatte aldersgrænser som rettesnor for deres regler og forbrug. 

En enkel 18-årsgrænse har fortalere hos snart sagt alle aktører på sundheds- og forebyggelsesområdet – Kræftens Bekæmpelse, Politiet, Børnerådet, Rådet for Sikker Trafik, Dansk Selskab for Folkesundhed, Lægeforeningen, Forbrugerrådet, Psykiatrifonden, WHO, Vidensråd for Forebyggelse – og senest har også Kommunernes Landsforening og Danske Regioner bakket op.

Så hvad mon sundhedsministeren og resten af Folketinget venter på?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Konow

Direktør, Alkohol & Samfund
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995)

0:000:00