Debat

Apotekerudspil giver ikke flere apoteker

DEBAT: Regeringens apotekerudspil bryder ikke med farmaceuternes monopol. Det kan ellers spare samfundet mange penge, skriver markedschef i Dansk Erhverv, Christian Sestoft.

"Med over 17.000 danskere pr. apotek er Danmark det land i EU, der har absolut færrest apoteker i forhold til sin størrelse," skriver markedschef i Dansk Erhverv, Christian Sestoft.
"Med over 17.000 danskere pr. apotek er Danmark det land i EU, der har absolut færrest apoteker i forhold til sin størrelse," skriver markedschef i Dansk Erhverv, Christian Sestoft.Foto: Dansk Erhverv
Frederik Marker Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Sestoft
Markedschef i Dansk Erhverv


Med over 17.000 danskere pr. apotek er Danmark det land i EU, der har absolut færrest apoteker i forhold til sin størrelse. Monopolet betyder, at mange danskere bor steder, hvor de reelt kun kan vælge at hente receptmedicinen ét sted, uanset om de er tilfredse med apotekets beliggenhed eller kundeservice.

Regeringens apotekerudspil ser ikke ud til at ændre på dette.
 
I Norge og Sverige har de, ligesom mange andre EU-lande, valgt at ophæve farmaceuternes mangeårige monopol på at eje apoteker. Det har bragt nye aktører på banen og sikret området ny kapital, innovation og konkurrence om at yde den bedste service til borgerne. Ud over at det har ført til flere apoteker, har det samtidig skabt konkurrence om at levere god service for eksempel gennem længere åbningstider og kortere ventetider.

Regeringen går mod anbefalinger
På trods af klare anbefalinger fra både Produktivitetskommissionen, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen samt Forbrugerrådet Tænk vil regeringen stadig ikke lukke op for nye ejere i den danske apotekersektor. Flere private aktører har ellers tilkendegivet, at de ønsker at drive apoteker – vel at mærke apoteker præcis som vi kender dem i dag med apotekerfagligt personale under daglig ledelse af en farmaceut.
 
Egentlig er modstanden paradoksal. Danskerne kan allerede i dag lovligt – og endda med tilskud fra staten – købe deres receptpligtige medicin på apoteker i EU-lande, hvor der ikke er krav om farmaceutejerskab.
 
De, der forsvarer, at det kun er farmaceuter, som må have lov til at eje apoteker, siger, at apotekerne er en del af sundhedssektoren, og at farmaceutejerskabet sikrer høj faglighed og patientsikkerhed.
 
Efter Dansk Erhvervs opfattelse holder denne påstand ikke. Høj faglighed kan også trives uden for monopoler. Vi har for eksempel en årelang tradition for at lade private aktører løse velfærdsopgaver i samspil med det offentlige. Her er der således ikke noget krav om, at kun bestemte faggrupper kan eje det pågældende velfærdsområde. Det gælder både ambulancekørsel, sygehusbehandling og meget mere.

I stedet for at fokusere på, hvem der ejer et apotek, burde politikerne i stedet fokusere på, hvordan man skal drive et apotek.

Christian Sestoft
Markedschef i Dansk Erhverv

Fokus skal ændres
I stedet for at fokusere på, hvem der ejer et apotek, burde politikerne i stedet fokusere på, hvordan man skal drive et apotek. Apoteker, som fortsat skal garantere høj patientsikkerhed, uvildighed i rådgivningen, tilstrækkeligt varelager og ikke mindst en ordentlig betjening af de mange borgere i land- og byområder, der i dag har unødvendigt langt til nærmeste apotek.
 
Man behøver heller ikke frygte, at medicinforbruget vil stige, når andre aktører kommer til. Lægerne udskriver jo et uændret antal recepter, og hvad angår ikke-receptpligtige håndkøbslægemidler, kan politikerne jo fortsat kræve, at de skal være gemt bag disken. Hvis politikerne ønsker det, kan de blot vælge at fastholde de faste priser på receptmedicin. Det har ikke noget med ejerskabet at gøre.
 
Økonomisk vil staten også kunne spare penge ved give nye ejere mulighed for at åbne apoteker inde i eksisterende butikker, for eksempel supermarkeder. Derved kan driften gøres uafhængig af de store offentlige driftstilskud til apotekerne. Det vil spare samfundet for mange penge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00