Arbejdet er sjældent skyld i folkesygdomme

MYTE: 1,2 millioner danskere har en muskel- eller skeletsygdom, men blot 1.000 tilfælde om året skyldes primært arbejdet, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed. Forskerne ved for lidt om, hvad der er skyld i lidelserne.

Muskelsmerter kan have mange årsager, siger forskerne.
Muskelsmerter kan have mange årsager, siger forskerne.Foto: Jens Astrup/Scanpix
Kasper Kaasgaard

Omkring 1,2 millioner danskere over 16 år lider af en muskel- eller skeletsygdom, og over en halv million har diskusprolaps eller en anden rygsygdom. Det fremgår af en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed.

Men i modsætning til, hvad mange tror, så er det sjældent arbejdet, der giver os rygsmerter eller anden muskel- og skeletbesvær. Det skriver Dansk Arbejdsgiverforenings blad, Agenda, onsdag på baggrund af tal fra Arbejdsskadestyrelsen.

Fra 2008 til 2013 er antallet af anmeldelser af muskel- og skeletsygdomme til Arbejdsskadestyrelsen faldet med godt fire procent fra 8.160 til 7.802.

De seneste år er under tusind tilfælde årligt blevet anerkendt som erhvervssygdom. Det sker, hvis ”sygdommen med overvejende sandsynlighed er opstået på grund af arbejdet”.

Mange faktorer
Selvom statistikkerne viser store andele af denne slags sygdomme i visse brancher, har det ikke nødvendigvis noget med det konkrete arbejde at gøre, fortæller Jan Hartvigsen, der er professor på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

”Nogle erhverv har medarbejdere, der ryger mere og dyrker mindre motion end andre. Hvis man generelt har dårlig sundhedsadfærd og dårligt helbred, så kan det øge risikoen også for muskel- og skeletbesvær. Hvis man ikke er tilfreds med sin livssituation eller har andre sygdomme, så kan det også have betydning,” siger han til Agenda.

Forskerne ved ikke nok om de præcise sammenhænge, og Jan Hartvigsen ønsker større fokus på området.

”Forskningen inden for muskel- og skeletlidelser er håbløst underprioriteret, og vi mangler viden om, hvad der forårsager problemerne, og hvordan vi bedst forebygger og behandler dem,” siger han.

Han peger på, at man skal søge at forhindre problemerne tidligt i livet.

Kompleks størrelse
Også seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Marie Birk Jørgensen siger, at årsagerne til smerterne er mange:

”Meget afhænger af, hvordan man bruger sin krop, og hvad man bruger den til både på arbejdet og i fritiden. Man taler også om en biopsykosocial model for muskel- og skeletbesvær, hvor interaktionen mellem det fysiologiske og psykologiske kan give problemer. Muskel- og skeletområdet er en kompleks størrelse. Men arbejdet kan have betydning for, hvordan smerter og symptomer opleves,” siger hun til Agenda.

At både arvelighed, fysisk aktivitet, generel sundhedstilstand både fysisk og psykisk og vores arbejde kan have betydning, det er eksperterne enige om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00