Barfods blodkamp fortsætter

Line Barfod (EL) ønsker helt klare linjer fra sundhedsministeren for, hvordan dansk donorblod behandles i udlandet. Efter to kommentarer bragt i et Ritzautelegram mener hun, der igen er skabt usikkerhed om håndteringen.
Kristian Lund Pedersen

I Danmark er der ikke længere den store efterspørgsel efter humane blodprodukter til bløderpatienter, og den nye lov fra i år sikrer, at disse produkter ikke går til spilde, selvom de ikke længere efterspørges her i landet (Ritzau).

Per Hemmingsen
Kontorchef for Bloddonorer i Storkøbenhavn
Fakta
Det omtalte Ritzautelegram er fra den 16. april 2004 kl. 12.11 med titlen "Ny blodlov sikrer mod spild af plasma".

Kilde: Sundhedstinget
Enhedslistens Sundhedsordfører Line Barfod fortsætter sin kritik af sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans valg af at lade dansk blod blive behandlet i udlandet.

På baggrund af to kommentarer bragt i et Ritzautelegram den 16. april af henholdsvis amtsborgmester Bent Hansen (S) og kontorchef for Bloddonorer i Storkøbenhavn Per Hemmingsen mener Line Barfod, at der igen er skabt tvivl om den ordning de danske myndigheder har lavet med det schweiziske firma ZLB- Bioplasma AG, der har vundet licitationen om bearbejdning af dansk blod.

Bent Hansen sagde ifølge Barfod i telegrammet, at den nye blodlov sikrer, at alt dansk blod vender tilbage til Danmark fra det schweiziske firma. Det mener Line Barfod strider imod det sundhedsministeren tidligere har sagt, da ministeren har argumenteret for, at vi i Danmark ikke kan udnytte alt blodet i herhjemme, og at vi derfor må have mulighed for at sælge dele af det til udlandet.

I samme telegram udtalte Per Hemmingsen ifølge Barfod, at den nye blodlov fra i år sikrer, at blodprodukter, der ikke kan sælges i Danmark, ikke går til spilde. Det mener Line Barfod også er ukorrekt, idet ministeren tidligere har bekræftet, at Statens Serum Institut - inden udliciteringen - havde et forskningsprogram, som ville føre frem til en optimal udnyttelse af donorblodet.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00