Debat

Bent Hansen: Ingen fare for skandale i nyt sundhedsprojekt

REPLIK: Danske Regioner er meget optaget af indsatsen over for de svageste patienter, men der er ingen grund til at være så bekymret, som en sundhedsleverandør har givet udtryk for, skriver Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bent Hansen (S)
Formand for Danske Regioner

I Altinget kan man læse, at stifteren for Health Navigator er bekymret for regionernes indsats over for de svageste patienter. Den indsats er vi også selv meget optaget af – men bekymring er der nu ingen grund til.

Vi har tværtimod gang i en række initiativer og kvalitetsarbejder, der netop er målrettet de mest udsatte og syge patienter. Heriblandt indsatsen Aktiv Patientstøtte, som konsulentbureauet særligt bekymrer sig om.

Det sidste er der dog heller ingen grund til. Det kører nemlig ganske som planlagt og med sikkerhed for, at de danske erfaringer gøres sammenligneligt med den indsats, der er afprøvet andre steder.

Vi har tværtimod gang i en række initiativer og kvalitetsarbejder, der netop er målrettet de mest udsatte og syge patienter.

Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner

Skal man sige det kort, så leverer regionerne præcis, hvad der er aftalt. Vi indrømmer gerne, at vi er i gang lidt senere, end vi havde kunnet ønske os. Men det er der gode årsager til.

For det første har vi netop villet skabe sikkerhed for, at den danske model for aktiv patientstøtte netop kunne afspejle internationale erfaringer samt de erfaringer, der allerede er gjort i Danmark i Region Sjælland – netop i samarbejde med Health Navigator.

For det andet har vi fokuseret på at integrere Aktiv Patientstøtte i vores øvrige indsatser og projekter og med stort regionalt ejerskab, i stedet for at have en ekstern part til at køre et separat, ”ekstra” projekt. Det styrker for os at se kvaliteten i arbejdet.

Endelig har vi jo anvendt lovpligtige tilbud til at finde leverandører – og den slags tager tid.

Flere patienter vil blive behandlet

Men afgørende er det vel, at den model, vi i regionerne har valgt, er baseret netop på den model, som har haft effekt med i Sverige og har et fælles koncept med national ledelse, fælles prædiktionsmodel og fælles kompetenceudvikling.

Dertil har vi udviklet en national forskningsprotokol, hvis indhold fuldstændig modsvarer den protokol, som tidligere er blevet anvendt til forskning i Health Navigators samarbejde med Region Sjælland og måler på de samme effekter.

Allerede nu har flere danske patienter fået gavn af Aktiv Patientstøtte. Faktisk er der mere end 500 patienter, der enten har været en del af pilotprojektet i Region Sjælland – eller som er en del af det program, der nu udrulles. Og der kommer mange flere. Inden for de næste års tid vil op til 15.000 patienter i hele landet have modtaget Aktiv Patientstøtte.

Lige nu er alle regioner i fuld gang med at ansætte de sygeplejersker, der skal sikre udbredelsen. Mere end 100 i alt. Det er til deres løn og kompetenceudvikling, at den helt store andel af puljen skal anvendes. Penge, der kommer i takt med at sygeplejerskerne ansættes og flere patienter nås.

Indtil nu har regionerne nemlig kun modtaget penge til konkret at udmønte Aktiv Patientstøtte i Region Sjælland og til at skabe det fælles afsæt for at videreføre og udbrede indsatsen.

Regionerne har med andre ord overholdt aftalen med staten og har skabt en indsats, der vil give mest mulig aktiv patientstøtte til de patienter, det hele handler om. Og det er vel ikke noget at være bekymret over.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

0:000:00