Debat

Danske Fysioterapeuter: Akutfunktioner mangler fokus på fysikken

DEBAT: Nye akutfunktioner trækker på fortidens fejl. Funktionsevne og mobilitet er afgørende for at kronisk syge kan leve et normalt liv, skriver formand for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrecht.

Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tina Lambrecht
Formand for Danske Fysioterapeuter

Kommunerne opbygger og udvider i disse år akutfunktioner, der kan fungere som alternativ til en indlæggelse eller som mellemstation mellem sygehuset og borgerens eget hjem. Det rummer potentiale til store forbedringer for patienterne, men også risiko for, at vi laver mini-sygehuse uden et helhedsorienteret syn på patienten. For eksempel mangler der ofte fokus på funktionsevnen og mobilitet.

Set fra min stol er den allerstørste risiko, at vi allerede er ved at gentage en af de grundlæggende fejl ved vores sygehuse; det manglende fokus på, at patienterne skal være fysisk aktive hver dag – også selvom de er meget svækkede.

Vi ved, at ældre patienter, der selv kunne gå, da de blev indlagt, kun er opretstående 2 timer i døgnet under indlæggelse. Heri er endda medregnet den tid, det tager at gå på toilettet, være i bad med videre. Det har store konsekvenser for deres funktionsniveau og dermed for behovet for hjælp i hjemmet efter udskrivelse.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

De fysiske rammer og organiseringen på sygehusene modvirker, at patienten opretholder selv den mest basale mobilitet, som ellers er med til at forebygge genindlæggelser. Det er dybt uhensigtsmæssigt både for borgeren og fra et økonomisk synspunkt.

Derfor er det afgørende, at vi får integreret basal mobilisering og fysisk aktivitet i de kommunale akutfunktioner, både når det gælder det fagligt relevante personale – blandt andet fysioterapeuter – og når det gælder de fysiske rammer. For ellers får vi simpelthen mindre sundhed for pengene.

De fysiske rammer og organiseringen på sygehusene modvirker, at patienten opretholder selv den mest basale mobilitet, som ellers er med til at forebygge genindlæggelser. Det er dybt uhensigtsmæssig både for borgeren og fra et økonomisk synspunkt.

Tina Lambrecht
Formand, Danske Fysioterapeuter

Kronikere skal kunne klare daglige gøremål
I en fremtid med stadig flere ældre og stadig flere kronikere kan akutfunktioner blive et redskab til at sikre en bedre overgang mellem borgerens normale hverdag og en indlæggelse – og give behandlingsmæssige rammer, der kan rumme fysisk aktivitet. Men hvis det skal give værdi for den enkelte patient, så er det afgørende, at vi husker, at en færdigbehandlet patient ikke kun er medicinsk færdigbehandlet, men også klar til at komme hjem og kunne klare de daglige gøremål i videst muligt omfang selv.

Samme fokus burde man have på hospitalerne. For hele formålet med en indlæggelse er jo, at folk skal blive så raske som muligt. Det formål kan vi kun opfylde, hvis patienterne hjælpes så meget ud af sengene som muligt og bliver støttet i at være fysisk aktive.

Desværre er den nuværende struktur – herunder især de fysiske rammer, normeringer på de medicinske afdelinger og afregningssystemerne i vejen for den nødvendige ændring på hospitalerne. Det bør vi i den grad lave om på, men mens vi arbejder med det, så er det afgørende, at vi undgår at gentage fortidens fejl.

Derfor er det afgørende at stille krav til mobilisering og fysisk aktivitet i akutfunktionerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tina Lambrecht

Fhv. formand, Danske Fysioterapeuter
fysioterapeut (Ergo- og fysioterapeutskolen Aalborg 1995), diplom i ledelse & økonomi, UCN Erhverv 2020, Strategisk Lederskab, CLAVIS 2016, Chairman Degree, Board Governance 2012

0:000:00