Danske kvinder har rekord på europæisk kræftliste

KORT NYT: Danske kvinder holder den europæiske rekord i modermærkekræft. På internationalt plan er det kun newzealandske og australske kvinder, der rangerer højere, viser tal fra Globocan.
Foto: Colourbox

Det er både tankevækkende og paradoksalt, at Danmark ligger nummer 1 i Europa for modermærkekræft, når vi samtidig er ét af de få lande i Europa, der netop ikke har indført en national aldersgrænse for solariebrug. Vi ser i disse år et fald i debutalderen for solariebrug, og det sætter problemet på spidsen.

Peter Dalum
Projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne
Fakta
Globocan drives af WHO's International Agency for Research on Cancer (IARC). Formålet er at skabe let tilgængelig statistik om kræft for alle verdens lande.

Arbejdet er vanskeligt, da kun få lande har lige så gode kræftregistre som f.eks. det danske Cancerregister, der dækker befolkningen 100 pct.

Globocan-tallene er såkaldte estimater - dvs. anslåede tal, der er udregnet på baggrund af tidligere tal. Når Globocan-databasen fortæller, at 22,1 ud af 100.000 danske kvinder fik modermærkekræft i 2012, er det således en fremskrivning af de faktiske tal fra 1990-2009.

I lande uden kræftregistre beregnes tal på baggrund af forekomsten af kræft i nabolande.


Kilde: Kræftens Bekæmpelse

WHO's internationale kræftdatabase Globocan viser, at 865 danske kvinder fik modermærkekræft i 2012 - det betyder en førsteplads til de danske kvinder på den europæiske liste, når der tages højde for befolkningernes størrelse og alderssammensætning, skriver Kræftens Bekæmpelse.

Databasen viser, at der var 22,1 tilfælde af modermærkekræft pr. 100.000 danske kvinde i 2012, men ifølge Kræftens Bekæmpelse er virkeligheden meget værre.  

Tallene fra 2012 er nemlig et estimat, som er bygget på tal fra 1990-2009, og de sidste par år har budt på en ekstrem stigning i modermærkekræft ifølge kræftdatabasen Nordcan - disse tal bygger på tal fra det danske cancerregister.

0:000:00