DF: Derfor skal flere kunne sove ind i døden

TV: Ingen skal lide på dødslejet, mener Dansk Folkepartis Liselott Blixt, og derfor skal muligheden for at lade patienter sove ind i døden udbredes blandt lægerne til flere sygdomme, mener hun.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører og formand for Sundhedsudvalget, Liselott Blixt, vil i fællesskab med Socialdemokratiet udbrede brugen af palliativ sedering.

Metoden skal udbredes, fordi DF-ordføreren ikke ønsker, at folk skal lide, når man når de sidste timer før døden. Det er kun patienter med ALS-sygdommen, som metoden bliver brugt på nu.

"Det, der undrer mig, er, at man eksempelvis ikke kan bruge den her metode til cystisk fibrose eller lungekræft," siger Liselott Blixt.

Sundhedsloven giver egentlig mulighed for at benytte metoden på flere sygdomme, men flere læger gør ofte ikke brug af muligheden, siger Liselott Blixt. Palliativ sedering er, at patienten selv har bedt om så meget medicin på dødslejet, at vedkommende ikke mærker smerter, men til sidst i stedet dør af den smertestillende medicin.

Hun mener ikke, man kan sammenligne palliativ sedering med aktiv dødshjælp. 

"Palliativ sedering er at hjælpe, men det er ikke at tage livet af folk. Det er forskellen, og det er også derfor, at lægerne vægrer sig ved at gøre det, fordi de er skabt til at redde liv og lindre," siger hun.

"Det her er en anerkendelse af, at folk er bange for at dø. Vi skal kunne love, at man ikke skal ligge og lide til det sidste. Det er det, der er det vigtigste," siger hun.

Se hele interviewet med sundhedsordføreren ovenfor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00