Debat

Diabetescenter: Selvfølgelig skal det offentlige samarbejde med industrien

DEBAT: Det vil styrke forskningen, hvis det offentlige sundhedsvæsen samarbejder med pharma- og medicoindustrien, skriver Allan Flyvbjerg, centerdirektør på Steno Diabetes Center Copenhagen.

Foto: /pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Allan Flyvbjerg
Professor, centerdirektør på Steno Diabetes Center Copenhagen og tidligere medlem af regeringens vækstteam for life science

Der har i flere år – særligt igennem det sidste år – været en intensiv debat om, hvordan det offentlige sundhedsvæsen skal samarbejde med life science industrien, og måske især debat om, hvorvidt sådan et samarbejde overhovedet kan lade sig gøre uden at give køb på den sundhedsfaglige habilitet.

På Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) har vi lagt debatten bag os og lavet retningslinjer for et konstruktivt samarbejde om life science.

Retningslinjerne foreskriver mere forskningssamarbejde og et ’nej tak’ til industristøttet efteruddannelse og rejser.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Tæt samarbejde om kliniske forsøg og test
SDCC har en vision om at levere forskning i international topklasse og yde markante bidrag til bedre forebyggelse, diagnostisk og behandling på diabetesområdet.

Det er visionært og ambitiøst, og det kræver samarbejde med alle kompetencer og gode kræfter i og omkring forskningen.

Vi har en vision om at levere forskning i international topklasse. Det er visionært og ambitiøst, og det kræver samarbejde med alle kompetencer og gode kræfter i og omkring forskningen.

Allan Flyvbjerg

Fra januar 2018 har vi derfor indført nye retningslinjer og procedurer for vores samarbejde med pharma- og medicoindustrien om kliniske forsøg.

Vi vil smidigt og professionelt understøtte det konstruktive samarbejde og har tilpasset vores organisation, så vi nu har én indgang til kontakt med SDCC om kliniske forsøg og tests.

Fremover vil det være hurtigt og enkelt at komme i kontakt med SDCC, og vi kan tilsvarende hurtigt tage stilling til de henvendelser, vi modtager.

Den nye indgang til samarbejde om klinisk forskning bliver varetaget af en permanent komité, der vil modtage og behandle alle ansøgninger om samarbejde og udvælge efter en række kriterier.

Først og fremmest skal samarbejdet være forskningsmæssigt relevant inden for SDCC’s kerneområder og med afsæt i visionen om patientcentreret diabetesbehandling i verdensklasse. Dernæst er det vigtigt, at der er synergi mellem den forskning, der foregår på SDCC, og det daglige arbejde i klinikken. Endelig vil vi i hvert enkelt samarbejde vurdere, om vi har et tilstrækkeligt patientgrundlag til at gennemføre de mange samarbejder.

Dermed er SDCC klar til at levere høj service og være en professionel samarbejdspartner, der er tydelig omkring, hvor og hvordan vi ønsker at samarbejde om en stærk forskningsindsats.

Ingen personlig støtte til efteruddannelse og rejser
I tillæg har vi fra årsskiftet også indført nye regler og retningslinjer for efter- og videreuddannelse samt rejseaktivitet, da medarbejderne og deres kompetencer er uvurderligt vigtige for, at SDCC kan nå målet om forskning og behandling i verdensklasse.

For den enkelte medarbejder betyder det, at efter- og videreuddannelse tilrettelægges og godkendes i samarbejde med nærmeste leder. Overordnet betyder det, at SDCC selv finansierer den godkendte efter- og videreuddannelse fra en dertil afsat intern pulje.

Det sker ud fra principperne om, at medarbejdernes tid og ressourcer skal støtte SDCC’s mål og retning, og at der ikke må drages tvivl om deres habilitet. Medarbejderne på SDCC kan derfor ikke modtage direkte og personlig dækning af udgifter, for eksempel fra life science industrien til efteruddannelse, rejser, overnatninger, kongresgebyr med mere.

Endelig ønsker vi åbenhed om, hvordan vi samarbejder med pharma- og medicovirksomheder.

På SDCC har vi dels lagt regler og retningslinjer åbent ud til medarbejderne, dels er vores eksterne samarbejdspartnere og brancheorganisationer orienteret.

Dermed er retningslinjerne for et konstruktivt samarbejde med life science klare og entydige, der er transparens om samarbejdet, habiliteten er i behold, og vi kan koncentrere os om at nå det fælles mål: stærk forskning i international topklasse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Allan Flyvbjerg

Bestyrelsesmedlem, Bagger-Sørensen Fonden, bestyrelsesformand, Danish Diabetes Academy
cand.med. (Aarhus Uni. 1986), dr.med. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00