Debat

Diabetesforeningen: Regionale diabetescentre er rettidig omhu

DEBAT: Med udsigten til 600.000 danskere med diabetes i 2025 er det helt nødvendigt med en oprustning af indsatsen, og der er de kommende regionale specialistcentre et godt skridt, mener Henrik Nedergaard, administrerende direktør for Diabetesforeningen.

Foto: Claus Bjørn Larsen/Diabetesforeningen
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Nedergaard
Administrerende direktør i Diabetesforeningen

Med Danmarkshistoriens største donation fra Novo Nordisk Fonden skal fem regionale diabetescentre stå for et markant løft af forskning, forebyggelse og behandling af diabetes. Planerne debatteres forståeligt nok ivrigt blandt politikere, overlæger, sundhedsøkonomer og andre eksperter, og det er kun godt, mener vi i Diabetesforeningen.

Al debat om udvikling af diabetesområdet er velkommen; hvordan vi kan gøre det bedre, og hvordan vi håndterer den nærtstående fremtid i 2025, hvor 600.000 danskere vil være have en diabetesdiagnose.

Men der er brug for patienternes stemme i debatten: både de næsten 90.000, der støtter Diabetesforeningen som medlemmer, og resten af de 320.545 danskere med diabetes er trods alt dem, der skal få glæde af den fondsfinansierede satsning, som påtænkt i samtlige fem regioner.

Fakta
Bland dig i debatten!
Har du indspark til Altingets sundhedsdebat, så send dit indlæg til [email protected]

Lav en national handleplan
I Diabetesforeningen glæder vi os over planerne. Vi har i årevis talt for, at indsatsen på diabetesområdet skulle forstærkes, og at det ville kræve nye samarbejder mellem det offentlige, det private og civilsamfundet.

Ingen kan klare samfundets udfordring fra diabetes alene. Det er blot en af grundene til, at Diabetesforeningen glæder sig over, at samarbejdet mellem Novo Nordisk Fonden og de danske regioner kan give det forventede løft af kvaliteten og samtidig ruste hele systemet til presset fra tæt på det dobbelte antal patienter om kun ni år.

Vi har set de gode fremskridt, som er opnået for patienterne med en fokuseret indsats på hjertesygdomme og gentagne kræftplaner. Vi er helt overbeviste om, at vi kan opnå tilsvarende forbedringer for patienterne med diabetes.

Henrik Nedergaard
Administrerende direktør for Diabetesforeningen

Efter Diabetesforeningens mening er det et udtryk for rettidig omhu, at der oprustes. Vi har set de gode fremskridt, som er opnået for patienterne med en fokuseret indsats på hjertesygdomme og gentagne kræftplaner. Vi er helt overbeviste om, at vi kan opnå tilsvarende forbedringer for patienterne med diabetes ved en tilsvarende satsning på diabetes, og der synes de kommende centre at være et godt og relevant skridt.

Den regionale satsning, som donationerne fra Novo Nordisk Fonden giver anledning til, og som vi noterer os, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) bakker op om, kunne passende være anledning til, at vi som samfund laver en ny samlet strategi for behandling, forskning og forebyggelse af diabetes – en ny national handleplan til erstatning af den eksisterende og forældede plan fra 2003.

Deler ikke bekymring om centralisering
En af de bekymringer, der har været rejst i debatten, er, at centrene vil centralisere behandlingen på en uhensigtsmæssig måde. Det skal der naturligvis holdes øje med, og det vil Diabetesforeningen også gøre på patienternes vegne – nøjagtig som vi altid gør.

Vi deler ikke bekymringen for, at der ikke vil være patienter med diabetes nok til at opretholde de gode behandlingssteder på lokale sygehuse og hos praktiserende læger: Ingen af regionerne planlægger, at de kommende specialistcentre skal overtage behandling, kontrol og opfølgning for de 600.000 diabetespatienter, der forventes om ni år, og det ville da også være helt urealistisk.  

Derimod er det meget positivt, at planerne om centrene netop pointerer specialisternes ansvar for at løfte kvaliteten hos alle, der behandler mennesker med diabetes, fra samarbejde med andre sygehusambulatorier og ud til de praktiserende læger og kommunerne. Alt i alt et mere sammenhængende forløb med bedre kvalitet for patienten.

Det er visionen, og den støtter Diabetesforeningen.

Tillid til regionerne
Samtidig frygter nogle debattører for, at medicinalvirksomheden Novo Nordisk ved hjælp af bevillingerne fra Novo Nordisk Fonden vil få bestemmende indflydelse på den samlede danske diabetesbehandling.

Det bør ikke ske. Det er regionerne, der ejer og driver centrene, som det er tilfældet med resten af det danske hospitalsvæsen. Derfor har vi tillid til, at de vil drive de nye centre i overensstemmelse med de i forvejen gældende principper, som Sundhedsstyrelsen i øvrigt er garant for overholdes.

I Diabetesforeningen ser vi frem til, at regionerne med de kommende centre som fundament udvikler en diabetesbehandling af højeste kvalitet, intensiverer den allerede imponerende danske forskning i diabetes og finder nye veje til at forebygge type 2-diabetes og støtte mennesker med diabetes og deres pårørende med for eksempel relevante tilbud om patientuddannelse og viden.

Diabetesforeningen bidrager meget gerne til den nødvendige udvikling, og vi vil også i forhold til de kommende centre holde skarpt øje med, at ambitionerne om at gøre det bedre for alle patienter opfyldes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00