Driftssikker kunsthistoriker i spidsen for sundhedsvæsenet

NY MINISTER: Den nyslåede sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) beskrives som lyttende og driftssikker. Men ved sin egen velkomsttale slog hun selv fast, at der venter hende en stor opgave med at fylde skoene ud efter Sophie Løhde (V).

Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

”Det er med bæven i stemmen og ærefrygt, jeg tager over efter dig.” Sådan lød det blandt andet i går, mandag, fra Ellen Trane Nørby (V), da hun i går overtog posten som sundhedsminister fra Sophie Løhde (V).  

Foran journalister og nysgerrige embedsmænd i Sundhedsministeriet i Holbergsgade slog hun fast, at Sophie Løhde med mere end 15 års erfaring i sundhedspolitik er blevet synonym med sundhedsområdet i Venstre-regi.

Der var dog ikke meget bæven i den nye ministers tale, der kommer direkte fra posten som børne-, undervisnings- og ligestillingsminister.  Den blev fremført selvsikkert, men Ellen Trane Nørby slog dog fast, at Sophie Løhdes kurs vil fortsætte.

”Der er ikke behov for noget sundhedstjek af de initiativer og det politiske program, du har lagt frem,” sagde Ellen Trane Nørby. Hun var forinden blevet suppleret af Sundheds- og Ældreministeriets departementschef, Per Okkels. Han roste Sophie Løhde for med sin store viden om sundhedsområdet, netværk og politisk sans at have fået ”sat retning og aftryk” på sundhedsområdet. Her fremhævede han Kræftplan IV, skærpelser af udrednings- og behandlingsretten og handlingsplanen for den ældre medicinske patient.

Der er ikke behov for noget sundhedstjek af de initiativer og det politiske program, du har lagt frem. 

Ellen Trane Nørby (V)
Ny sundhedsminister

Frygt for forvirring med to ministre
Hos sundhedssektoren er der nu en vis bekymring for fremtiden med den nye minister og ministeriet. Både fordi Ellen Trane Nørby ikke har Sophie Løhdes erfaring, men også fordi Thyra Frank i samme ministerium skal overtage ældreområdet.

Dermed er der ét embedsværk til at støtte to ministre, som samtidig er fra to forskellige partier. Netop den problemstilling havde Sophie Løhde en humoristisk løsning på: Ellen Trane Nørby og Thyra Frank fik i velkomstgave henholdsvis et båthorn og en receptionsklokke. Så kan de ansatte  høre forskel på, hvilken minister der kalder på hjælp.

De to gaver udløste grin til overdragelsen. Men aktørerne og embedsværket er reelt set spændte på, hvordan det skal gå med to ministre fra forskellige partier, det skal deles om et embedsværk, der netop blev samlet i Sundheds- og Ældreministeriet for at sikre bedre sammenhæng.

Hvor 64-årige Thyra Frank er totalt uprøvet som minister og blev fravalgt af vælgerne ved valget i 2015, har den 36-årige sundhedsminister dog 1,5 års erfaring som minister for børn, undervisning og ligestilling. Og hun har i tre år taget kugler for Venstre som politisk ordfører.

Mod Løkke i formands-opgør
Politisk kommentator hos Altinget, Erik Holstein, mener, at udnævnelsen af Ellen Trane Nørby til sundhedsminister dels skyldes hendes ry for flid og driftsikkerhed, dels kan være et udslag af, at ministerholdet har skullet balancere fordelingen mellem Løkke- og Jensen-støtterne.

Ellen Trane Nørby var på Kristian Jensen-fløjen i formandsopgøret mellem Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen. Og hun er sammen med Karsten Lauritzen en af de venstrefolk, som er nærmest den kommende finansminister, Kristian Jensen.

”Men Ellen Trane Nørby kommer ikke til at frygte, at hendes ministerområde bliver stillet dårligere, fordi hun støttede statsministerens modstander. Sundhedsområdet er et af de vigtigste områder for regeringen, så det vil fortsat blive højt prioriteret,” siger Erik Holstein.

Netop driftssikkerheden går igen i beskrivelsen af Ellen Trane Nørby, der som undervisningsminister ikke nåede at få store ridser i den politiske lak.

Socialdemokraternes børne- og undervisningsordfører Annette Lind (S) giver da også Ellen Trane Nørby et positivt skudsmål, selv om Venstre og Socialdemokraterne har klare politiske uenigheder. 

”Hun er lyttende, virker oftest oprigtigt opsat på at finde et godt kompromis, og så skaber hun en god stemning under forhandlinger,” siger Annette Lind (S), der betegner ministeren som seriøs og arbejdsom.

Museums-sagen
Ellen Trane Nørby gjorde sig derimod særdeles uheldigt bemærket i en enkelt sag, inden hun blev minister. Her blev hun beskyldt for at forsøge at presse daværende kulturminister, Uffe Elbæk, til at tildele Museet for Religiøs Kunst støtte. Ellen Trane Nørbys mor sad i bestyrelsen hos museet. Det vakte opsigt, at hun ifølge BT stillede over 600 skriftlige folketings-spørgsmål til ministeren i sagen, ligesom hun havde sendt en vred e-mail til kulturministeren i sagen. Ellen Trane Nørby afviste blandt andet kritikken med, at en del af spørgsmålene blev stillet som forberedelse til en ny museumslov.

Hvor den nye sundhedsminister fik sin ministerielle ilddåb, da hun blev børne- og undervisningsminister i 2015. startede den politiske karriere lige så stille for hele 21 år siden, da gymnasieeleven Ellen Trane Nørby meldte sig ind i VU. Ser man på ministerens CV, pegede karrieren i retning af det internationale.

Hun var fra 1999 til 2004 henholdsvis præsident og vicepræsident for European Liberal Youth, ligesom hun senere var næstformand for Europabevægelsen og formand Venstres Europaudvalg. Hun forsøgte forgæves at blive valgt til Europa-Parlamentet i 2004. Efter en del overtalelse fra Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, stillede hun op som spidskandidat i 2013 og var dermed sikker på valg. Det blev dog aldrig en realitet, da Ellen Trane Nørby frasagde sig kandidaturet i 2014 inden valget, da hun blev gravid.

Svær at sætte i bås
Som menneske og politiker er Ellen Trane Nørby svær at sætte i bås, hun kan både beskrives som elitær og som en del af det klassiske Land-Venstre. På den ene side er hun vokset op på en gård i Lemvig, og hun er i dag bosiddende i sin kreds i Sønderborg. Begge dele bliver ofte nævnt i interviews og portrætter. Men gårdmandsdatteren er også borgmesterdatter, og faderen er uddannet biolog og moderen arkitekt. Som cand.mag. i kunsthistorie er hun heller ikke arketypen på en Venstre-profil.

Men Ellen Trane Nørby trives efter sigende fint med en fod i begge lejre.

”Man opdager først, hvor akademisk hun egentlig er, når du kommer hjem til hende og ser alle hendes bøger. Man mærker det slet ikke på hende. Hun har den her udkantsmentalitet: Man har begge ben på jorden, man er ikke arrogant og udtaler sig kun, hvis man ved noget om sagen,” siger Daniel Staugaard, der er formand for Sønderborg-kredsen, hvor Ellen Trane Nørby er opstillet.

Daniel Staugaard peger også på de lyttende egenskaber, når han skal beskrive den nye sundhedsminister.

”Hun prioriterer benhårdt at komme til de seks vælgerforeningers generalforsamlinger, tale med medlemmerne og besøge de lokale virksomheder. Hun er rigtigt god til at lytte, men hun giver også lange svar. Det er meget sjældent korte svar,” siger Daniel Staugaard.

Vellidt hos tillidsfolk 
Ifølge ham er Ellen Trane Nørby særdeles vellidt blandt de aktive medlemmer, fordi hun har opbygget et personligt forhold til de lokale tillidsfolk og tager dem seriøst. Det betyder ifølge ham, at der er mange, som gerne vil hjælpe, der hvor hun stiller op til valgene.

Evnen til at lytte og undgå ridser i lakken får Ellen Trane Nørby til fulde brug for som sundhedsminister. Sundhedsområdet er fyldt med sprængfarlige enkeltsager, og personalet og patientforeninger råber på flere penge.

Og netop de mange krav om penge udløste en ekstra gave til Ellen Trane Nørby. Sophie Løhde flytter over i Finansministeriet som minister for offentlig innovation, hvor hun kommer en del tættere på statens pengekasse. Og Sophie Løhde gav derfor den nye sundhedsminister en sparegris, med håbet om at de afsatte milliarder på sundhedsområdet ikke bliver brug for hurtigt.

Blandt de store opgaver for Sophie Løhdes efterfølger bliver at strikke en plan for det nære sundhedsvæsen sammen, når et tværministerielt udvalg ved årsskiftet kommer med anbefalinger på området. Det faldt sammen i Lægedækningsudvalget, der kommer med anbefalinger til at bekæmpe lægemangel i udkantsområder eller i belastede boligområder. 

Ellen Trane Nørby skal føde i februar 2017. Det er endnu ikke officielt, hvem der skal vikariere for ministeren og hvor længe.

Planen for det nære og sammenhængene sundhedsvæsen og en bedre lægedækning ventes lanceret inden sommer, dermed er der tvivl om, hvem der som sundhedsminister skal få planen i hus.  

Dokumentation

Om Ellen Trane Nørby 

  • 36 år.
  • Opvokset i Nørre Nissum
  • Datter af biolog og fhv. borgmester i Lemvig Jørgen Andreas Nørby og arkitekt Merete Nørby.

 

Politisk karriere

  • Sundhedsminister 2016-
  • Minister for børn, undervisning og ligestilling fra 28. juni 2015.
  • Politisk ordfører 2011-2014, medieordfører 2006-2015, socialordfører og ligestillingsordfører 2007-2011 og kulturordfører 2005-2007.
  • Folketingsmedlem for Venstre i Sydjyllands Storkreds fra 13. november 2007.
  • Folketingsmedlem for Venstre i Sønderjyllands Amtskreds fra 8. februar 2005 til 13. november 2007.
  • Kandidat for Venstre i Sønderborgkredsen fra 2004.


Uddannelse

  • Sidefag i samfundsfag, Københavns Universitet, fra 1999 til 2001.
  • Cand.mag. i kunsthistorie, Københavns Universitet, fra 1998 til 2005.
  • Gymnasium, Lemvig, fra 1995 til 1998.
  • Folkeskole, Nørre Nissum, fra 1985 til 1995.


Job

  • Politisk medarbejder, Christiansborg, fra 1999 til 2004.
  • Diverse studie- og vikarstillinger.



Tillidshverv

  • Præsident for LYMEC, European Liberal Youth
  • 2002-2004, vicepræsident 1999-2002.
  • Kandidat ved Europaparlamentsvalget for Venstre i Københavns Amt i 2004.
  • Formand for Venstres europaudvalg 2004-2009.
  • Næstformand for Den Danske Europabevægelse 2007-2013, fungerende formand 2012-2013.

Publikationer

  • Medforfatter til bogen "Smag på Europa – med honning & chili".
    Initiativtager til og redaktør af bogen "Flere med – nye regler", 2004.

Privat: 

  • Ellen Trane Nørby er kæreste med kommunikationskonsulent Ulrik Ryssel Albertsen. Sammen har de en datter på to år, og de venter barn nummer to  i februar. De bor i Sønderborg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00