Driftssikker topleder ny regionsdirektør i Hovedstaden

NAVNE: Regionsdirektør Svend Særkjær rykker fra Nordjylland til Hovedstaden. En erfaren embedsmand med politisk tæft, men der venter ham store udfordringer, lyder det fra tidligere samarbejdspartnere.

Signe Løntoft

Region Hovedstaden får ny regionsdirektør med bred erfaring inden for sundhedsområdet.

Det står fast, efter regionsrådet på et møde tirsdag aften godkendte ansættelsen af Svend Særkjær, som et enigt ansættelsesudvalg havde peget på som den foretrukne kandidat. Han blev valgt ud af et ansøgerfelt på 24 kandidater, og der var "meget skarp konkurrence", fremgår det af en sagsfremstilling om ansættelsen.

50-årige Svend Særkjær kommer fra en stilling som regionsdirektør i Region Nordjylland, hvor han de sidste knap fire år har leveret resultater på nogle af de mål, der halter i Hovedstaden, blandt andet bedre overholdelse af udredningsretten. Han har tidligere arbejdet i forskellige lederstillinger i Sundhedsministeriet.

Vellidt, men en hård hund
Svend Særkjær beskrives af tidligere kolleger som en driftsikker embedsmand med stor strategisk erfaring. Han ved både, hvordan man tænker i Finansministeriet og Sundhedsministeriet - da han har arbejdet begge steder - og det kan være en stor fordel, når der skal findes politiske løsninger.

Han er vellidt, men også en hård hund, lyder skudsmålet. Man skal stå tidligt op, hvis man vil bide skeer med ham, fortæller  tidligere samarbejdspartnere. Ord som 'målrettet' og 'ambitiøs' går igen i beskrivelserne. 

Han er til gengæld ikke verdensmester i klare udmeldinger, og nogle gange er man mere forvirret, når man går ud af møderne, end når man går ind, fortæller en tidligere kollega, men pointerer, at det ikke er udtryk for ubehjælpsomhed, men snarere en taktisk tilbageholdenhed. På den måde beskrives han som en mere klassisk embedsmandstype end sin forgænger, nuværende regionsdirektør Hjalte Aaberg. 

Udfordringer forude
Svend Særkjær er født på Djursland og uddannet fra Aarhus Universitet, men flyttede straks derefter til København, hvor han fik arbejde på Slotsholmen og de følgende 20 år udforskede centraladministrationen.

Siden 2015 har han pendlet til Aalborg, men stadig opholdt sig en del i København. Her bor han sammen med sin hustru, sygeplejefaglig vicedirektør Lone Bjørklund fra Holbæk Sygehus, og sine to store teenagedøtre. 

Nu rykker han også arbejdsmæssigt retur til København og skal vænne sig til at agere i en anderledes politisk kultur, hvor udfordringerne står i kø. Iagttagere peger på, at der er en helt anden tradition for samarbejde på tværs af de politiske partier i Nordjylland end i Hovedstaden, og at det også er en større udfordring at få organisationen til at gå i takt i Hovedstaden, hvor der er fem store hospitaler i intern konkurrence, i forhold til i Nordjylland, hvor der er en klar nummer ét.

I departementchefens stol
Til sin afskedsreception i Sundhedsministeriet i 2015 lagde Svend Særkjær ikke skjul på, at han havde ambitioner om at blive departementchef – og han skulle angiveligt til forsamlingens morskab have fortalt, at han havde været inde og afprøve departementchefens stol for at mærke, hvordan det føltes.

Da Per Okkels viste sig svær at vippe af pinden, ville han nu drage til Nordjylland, lod han forstå. 

Nu skal han holde afskedsreception på regionsgården i Aalborg, og det er Region Nordjyllands tur til at slå en stilling op som regionsdirektør.

Svend Særkjær skal tiltræde i Hovedstaden 1. januar 2019. 

Dokumentation

BLÅ BOG

Svend Særkjær

  • 50 år
  • Uddannet cand.scient.pol.
  • 2004-2007 Sekretariatschef Indenrigs- og Sundhedsministeriet
  • 2007-2009 Kontorchef Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
  • 2009-2011 Afdelingschef Indenrigs- og Sundhedsministeriet
  • 2011-2015 Afdelingschef Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
  • 2015-2018 Regionsdirektør i Region Nordjylland

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Særkjær

Departementschef, Indenrigs- og Sundhedsministeriet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995), MA (Australian National University, 1992)

0:000:00