Ekspert: Skærpet udredningsret kan løbe løbsk

GARANTIER: Socialdemokraterne på Christiansborg og i regionerne er splittede om, hvorvidt regeringens stramning af udredningsretten og behandlingsgarantien er en god ide. Professor hos Kora vurderer, at udgifterne og driften af den nye udredningsret kan blive svær at styre. 

Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Er det en god ide, at regeringen vil skærpe behandlingsgarantien til altid at være 30 dage, og at udredningsretten efter 30 dage skal give mulighed for udredning på privathospital? Ja, siger Socialdemokraterne på Christiansborg nu efter års modstand, nej, siger de to socialdemokratiske regionsformænd, Sophie Hæstorp Andersen og Ulla Astman, i et debatindlæg i politikken.

I indlægget kritiserer de to regionsformænd groft sagt regeringens forslag i Folketinget om den skærpede behandlingsgaranti for ikke at give nok sundhed for pengene. Samtidig mener de, at regeringens ændring af udredningsgarantien, der er i samme lovforslag, er uigennemskuelig for patienterne. De mener ikke, at det løser en af de store bagvedliggende årsager til ventetiden til udredning: Mangel på bestemte lægefaglige specialer.

Men hvad siger en kender af sundhedsvæsnet i form af Kora-professor Jakob Kjellberg til regeringens to forslag og kritikken?

Dokumentation

Udredningsretten og behandlingsgarantien

Behandlingsgarantien i dag: 
Hvis ventetiden i dag er længere end mellem 30 og 60 dage på sygehusbehandling, så kan man på det offentliges regning tage på privathospital, hvis der er et hospital, der tilbyder denne behandling. Om garantien udløses efter 30 eller 60 dage, afgøres af sygdommens alvor.

Regeringen foreslår:
At behandlingsgarantien skal være 30 dage for alle patienter, der er henvist til sygehusbehandling. Igen fungerer garantien også kun, hvis der er et privathospital, der tilbyder den bestemte behandling. Og det gælder ikke akutte patienter.

Udredningsretten
Patienter skal i dag udredes indenfor 30 dage, hvor det er fagligt muligt. Kapacitetsmæssige begrundelser er ikke gyldige ifølge loven. Patienten har dog i dag ikke mulighed for at finde udredning på et privathospital, hvis det offentlige ikke har kapacitet til at udrede inden for en måned. Det vil regeringen med lovforslaget åbne op for.


0:000:00