Debat

Ekspert: Online-behandling løser sundhedsudfordringer

DEBAT: Internetbaseret psykiatrisk behandling løser nogle af de udfordringer, som psykiske sygdomme giver europæiske lande. Den stigende brug af pc'er, tavlecomputere og mobiltelefoner styrker de nødvendige forudsætninger, skriver den hollandske professor, Heleen Riper.

Internetbaseret psykiatrisk behandling kan være med til at løse nogle af de udfordringer, som psykiske sygdomme, som for eksempel depression, giver de europæiske lande. Det skriver professor Heleen Riper. 
Internetbaseret psykiatrisk behandling kan være med til at løse nogle af de udfordringer, som psykiske sygdomme, som for eksempel depression, giver de europæiske lande. Det skriver professor Heleen Riper. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Heleen Riper
Adjungeret professor, dr. ved Telepsykiatrisk Center, Region Syddanmark 

Online interventioner kan få mennesker med depression til at søge behandling på et tidligt tidspunkt og kan hjælpe med at udligne ulighed på sundhedsområdet.

Heleen Riper
Adjungeret professor, Telepsykiatrisk Center Region Syddanmark

Mere end en tredjedel af Europas befolkning lider hvert år af psykiske sygdomme, i alt mere end 165 millioner mennesker om året.

Fakta
Velfærdsteknologidebatten på Altinget : velfærdsteknologi har til formål at fokusere og styrke den politiske og faglige debat om velfærdsteknologi i Danmark.

Løbende inviterer vi derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for velfærdsteknologiområdet.


Velfærdsteknologidebatten vil i den kommende tid sætte fokus på europæiske erfaringer med velfærdsteknologi. Hvad kendetegner debatten om velfærdsteknologi i de europæiske lande, og hvor er der potentiale for dansk eksport? Hvor er der muligheder, og hvor er der barrierer?  

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. 

Send dit indlæg til [email protected]

Sygdomme som for eksempel depression har en alvorlig negativ indvirkning på livskvaliteten for de berørte og deres familier. De har også meget høje socioøkonomiske omkostninger. Depression kan behandles effektivt med antidepressiv medicin og psykoterapi, men patienterne foretrækker ofte det sidste.

I 2010 var 30 millioner europæere ramt af depression, og antallet stiger stadig. Men halvdelen af de europæerne, der har behov for behandling, har ikke adgang til evidensbaserede behandlingsformer, og psykoterapi er for mange hverken tilgængeligt eller økonomisk muligt.

Der er altså rigelig plads til at forbedre adgangen til depressionsbehandling og til at forbedre den kliniske og omkostningsmæssige effektivitet i behandingerne.

Internetbaseret behandling løser udfordringer
Den positive nyhed er, at internetbaseret psykiatrisk behandling kan være med til at løse nogle af de udfordringer, som psykiske sygdomme, som for eksempel depression, giver de europæiske lande. Den allerede høje og stigende udbredelse og brug af pc'er, tavlecomputere og mobiltelefoner blandt europæiske borgere styrker de forudsætninger, der er nødvendige  for at kunne levere online-behandling af psykiske lidelser.

I Amsterdam huser Triple-E, der er EMGO EHEALTH Excellence Centre på VU University, sammen med VU University’s medicinske center og det store psykiatriske hospital GGZ inGeest, en stor multidisciplinær forskningsgruppe bestående af adfærdspsykologer, psykologer, psykiatere og psykoterapeuter.

Samarbejdet mellem innovativ forskning og grundforskning på universiteterne kombineret med anvendt forskning på det psykiatriske hospital har skabt et laboratorium, hvor innovative "eMental"-sundhedsløsninger udvikles og testes, hvor de implementeres direkte i både behandinger og rutiner, samt indgår i udviklingen af sundhedspolitik i forhold til mental sundhed.

Forskergruppen, som jeg leder, er en af verdens førende inden for internetbaseret psykiatrisk forskning, og samarbejder med forskergrupper i Sverige, Australien og Storbritannien. I 2014 har gruppen startet et tæt samarbejde med Telepsykiatrisk Center i Region Syddanmark og Syddansk Universitet.

Tidligere behandling og mindre ulighed
Den hollandske forskergruppe har i over 10 år arbejdet med udvikling af og sundhedsøkonomisk evaluering og -implementering af internetbaseret behandling af psykiatriske lidelser. Deres studier viser, at internetbaserede interventioner i forhold til disse lidelser er både mulige og omkostningseffektive, når de testes i randomiserede og kontrollerede undersøgelser, endda også i forhold til ansigt-til-ansigt interventioner.

Online interventioner kan få mennesker med depression til at søge behandling på et tidligt tidspunkt og kan hjælpe med at udligne ulighed på sundhedsområdet på grund af deres potentiale til at nå ud til mindre priviligerede grupper. Vi ved dog endnu kun lidt om den kliniske- og omkostningsmæssige effektivitet af disse behandlinger i den almindelige kliniske praksis, eller for hvem, de virker bedst, og hvorfor.

Disse spørgsmål søges i øjeblikket besvaret i en række store EU-projekter, som Triple-E-forskere er involveret i.

Et eksempel er EU’s E-COMPARED-projekt (European Comparative Effectiveness Research on Internet-based Treatment for Depression), som jeg leder, og hvor den kliniske- og omkostningsmæssige effektivitet af blandt andet CBT-behandling for depression sammenlignes med ansigt til ansigt CBT-behandling for depression.

Et andet EU-projekt, nemlig MasterMind, der ledes af Claus Duedal Pedersen fra Odense Universitetshospital, behandler spørgsmål om opskalering og om overførsel af resultater mellem lande med stor eller mindre erfaring med internetbaseret psykiatrisk behandling.

Endelig undersøges anvendelsen af internetbaseret behandling af mere komplekse lidelser, som for eksempel bipolar lidelse, og hvordan man laver behandlingsløsninger kommercielt mulige, i projektet Ambient Assisted Living i samarbejde med norske og britiske partnere.

Alle disse initiativer understreger vigtigheden af innovative it-løsninger til levering af sundhedsydelser med et stærkt fokus på brugerorienterede sundhedsydelser, invidualiseret behandling og egenomsorg. Iniativerne understreger også behovet for at uddanne dygtige forskere og iværksættere inden for området for internetbaseret psykiatrisk behandling.

(Indlægget er oversat af Telepsykiatrisk Center, Region Syddanmark)

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00