Eksperter: Italiens sundhedsvæsen minder om Danmarks – men der er en anden forskel

STRUKTUR: Det italienske hospitalsvæsen kan "snildt matche det danske," vurderer ekspert. Men borgerne skal ikke frygte italienske tilstande, for Danmark har haft mere forberedelsestid.

"Vi står bedre end det italienske sundhedsvæsen – især på grund af forberedelsestiden," siger Vive-forsker.
"Vi står bedre end det italienske sundhedsvæsen – især på grund af forberedelsestiden," siger Vive-forsker.Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Coronaepidemiens skrækscenarie udspiller sig i Italien, hvor sundhedsvæsenet minder om det danske.

Det fortæller eksperter til Altinget.

"Det italienske sundhedsvæsen er lige så udviklet som det danske. Specielt hospitalsvæsenet i Italien er relativt avanceret og kan snildt matche det danske," siger Kjeld Møller Pedersen, som er professor i sundhedsøkonomi og -politik på Syddansk Universitet.

Årsagen til tilstandene i Italien, hvor Norditalien er hårdt ramt, handler i højere grad om, at de opdagede udbruddet for sent, end det handler om sundhedsvæsenets struktur, understreger eksperterne.

Det er lettere, hvis du i en krisefasesituation, at reagere, hvis du har ét samlet sundhedsvæsen.

Jakob Kjellberg
Professor i sundhedsøkonomi, Vive

Siden coronaudbruddet ramte Italien, er 6.078 omkommet efter smitte med coronavirus. Alene det seneste døgn er 602 døde som følge af smitte.

"Ganske enkelt var italienerne uforberedte og havde ikke taget højde for, hvad der kom. De har asfalteret, samtidig med at de kørte. Italien blev ramt tre uger før, at vi andre blev ramt. Vi har haft tre uger til at forberede os," siger Kjeld Møller Pedersen.

Danmark blev ikke taget på sengen
Vives professor i sundhedsøkonomi, Jakob Kjellberg, har forsket i sygehusstrukturen i Danmark og fastslår, at "alle sundhedsvæsener i den vestlige verden minder om hinanden".

Diskussionen handler derfor ikke om lighedstegnene mellem sundhedsvæsenerne, men om, hvorvidt Danmark står bedre til at håndtere det pres på sundhedsvæsenet, som coronavirussen har skabt.

"Det gør Danmark. For det første har vi relativt meget personale. For det andet har vi haft meget tid til at forberede os, mens de i høj grad blev taget på sengen i Italien i forhold til udviklingen. Og for det tredje har vi en stærk kommandokæde ned igennem vores sundhedsvæsen, hvor det er relativt simpelt i et offentligt integreret sundhedsvæsen at gå ind og ændre på rutinerne," siger han.

Læs også

Italien har ikke centraliseret ligesom Danmark
I 1978 grundlagde Italien det offentlige sundhedssystem Servizio Sanitario Nazionale.

Gennem årene har Italien ikke centraliseret sundhedsvæsenet ligesom Danmark, hvor antallet af sygehuse er faldet støt siden 1980'erne, hvilket har medført, at sygehusudbuddet er koncentreret på færre, men større enheder.

"Vi har i højere grad samlet vores sundhedsvæsen omkring de store akutsygehuse. Det samme sted, hvor vi har akutmodtagelsen, har vi en stor sengekapacitet, som vi kan frigøre i det øvrige sundhedsvæsen, og vi kan for eksempel aflyse planlagte operationer, fordi vi har fået de store supersygehuse, som kan det hele. Der er en række ting, hvor vi står bedre end det italienske sundhedsvæsen – især på grund af forberedelsestiden," siger Jakob Kjellberg.

Mange italienske sygehuse er tilknyttet sociale forsikringsorganisationer, som hverken er offentligt integreret eller offentligt ejet, samtidig med at private leverandører hører under sygehusene.

Systemet kan "sagtens fungere i dagligdagen". Intet tilsiger, at offentligt ejede sygehuse er bedre end privatejede sygehuse – eller omvendt, vurderer Jakob Kjellberg.

"Men det er lettere, hvis du i en krisefasesituation, at reagere, hvis du har ét samlet sundhedsvæsen," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Kjellberg

Professor i sundhedsøkonomi, Vive
cand.scient. i matematisk planlægning (Aarhus Uni. 1997)

Kjeld Møller Pedersen

Professor emeritus, Økonomisk Institut, Syddansk Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00