Debat

EL: Selv Joachim von And ville misunde medicinalindustriens omsætning

DEBAT: Medicinalindustriens svimlende omsætning sker på bekostning af det danske sundhedsvæsen. For vi hælder penge direkte ned i lommerne på industrien i stedet for at bruge dem på sundhedspersonale og patienter, mener Enhedslisten.

Et første skridt kunne være en skat på den overnormale profit, som medicinalindustrien er kendetegnet ved, mener Enhedslisten.
Et første skridt kunne være en skat på den overnormale profit, som medicinalindustrien er kendetegnet ved, mener Enhedslisten.Foto: Gitte Kjærbøl/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peder Hvelplund (EL)
Sundhedsordfører

En fortjeneste på 42 kroner, hver gang der omsættes for 100 kroner.

Et overskud – efter skat – på 38.600.000.000 kroner ud af en omsætning på 111.800.000.000 kroner.

Tallene er så svimlende store og fortjenesten så eksorbitant, at selv Joachim von And ville blive misundelig.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

De kommer fra Novo Nordisks seneste årsregnskab, og de er det danske eksempel på, at medicinalindustrien er en guldrandet forretning.

Selv om medicinalindustrien på globalt plan ikke kan prale af helt så høj indtjening, sikrer patentsystemet og lukketheden om produktomkostninger og prissætning dog, at det er en af de mest indtjenende brancher på verdensplan.

Medicinalindustrien prissætter stort set, som de vil, fordi de er beskyttet af patentsystemet.

Peder Hvelplund (EL)
Sundhedsordfører

43 klinikchefer har fuldstændig ret
Det er et aspekt, der ofte bliver overset i debatten om prioriteringer i sundhedsvæsenet.

En debat, der heldigvis blev yderst aktuel, efter at de 43 klinikchefer fra Rigshospitalet skrev et åbent brev, som blev offentliggjort i Politiken 9. februar.

For klinikcheferne har fuldstændig ret.

Sundhedsvæsenet er presset langt ud over ydeevne. Arbejdsmængden stiger, både med et stigende antal behandlingskrævende ældre, men også med nye behandlingsmetoder og ny medicin.

Samtidig følger midlerne ikke med, og det går ud over arbejdsmiljø og patientsikkerhed.

Skræmmende konsekvens
Alene i årene fra 2008 til 2018 er udgifter til medicin fordoblet.

Medicinalindustrien prissætter stort set, som de vil, fordi de er beskyttet af patentsystemet.

Som Gileads direktør svarede, da han blev spurgt, hvorfor en kur mod hepatitis c, som kostede 530 kroner at producere, blev prissat til det danske sundhedsvæsen til 360.000 kroner: Fordi vi kan.

Det betyder i sin skræmmende konsekvens, at det danske sundhedsvæsen hælder penge direkte ned i lommerne på medicinalindustriens aktionærer, frem for at de bruges på sundhedspersonale og patienter.

Opgør med lukrative vilkår skal sikres
Der bliver prioriteret opgaver i sundhedsvæsenet. I Enhedslisten bakker vi op om Medicinrådets opgaver og støtter indførelsen af en differentieret behandlingsgaranti.

Men hvorfor ikke samtidig sikre et opgør med de lukrative vilkår, der gælder for medicinalindustrien.

Et første skridt kunne være en skat på den overnormale profit, som medicinalindustrien er kendetegnet ved.

Det kunne generere et provenu, som kan føres tilbage til sundhedsvæsenet, samt være med til at presse priserne ned.

Medicinalindustrien skal være åbne
Endvidere bør medicinalindustrien forpligtes til at sikre åbenhed om omkostninger i udvikling og produktion, så der opnås større åbenhed og gennemsigtighed i prissætningen.

Det bør også være muligt for de offentlige universiteter og sygehuse, hvor en stor del af grundforskningen foregår, at stille krav om en tilbagebetaling, hvis forskning udnyttes til et patent.

I prioriteringsdebatten burde førsteprioriteten være, at midlerne går til sundhedsvæsenet, ikke til aktionærerne i medicinalindustrien.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

0:000:00