EL: Selv Joachim von And ville misunde medicinalindustriens omsætning

DEBAT: Medicinalindustriens svimlende omsætning sker på bekostning af det danske sundhedsvæsen. For vi hælder penge direkte ned i lommerne på industrien i stedet for at bruge dem på sundhedspersonale og patienter, mener Enhedslisten.

Af Peder Hvelplund (EL)
Sundhedsordfører

En fortjeneste på 42 kroner, hver gang der omsættes for 100 kroner.

Et overskud – efter skat – på 38.600.000.000 kroner ud af en omsætning på 111.800.000.000 kroner.

Tallene er så svimlende store og fortjenesten så eksorbitant, at selv Joachim von And ville blive misundelig.

De kommer fra Novo Nordisks seneste årsregnskab, og de er det danske eksempel på, at medicinalindustrien er en guldrandet forretning.

Selv om medicinalindustrien på globalt plan ikke kan prale af helt så høj indtjening, sikrer patentsystemet og lukketheden om produktomkostninger og prissætning dog, at det er en af de mest indtjenende brancher på verdensplan.

43 klinikchefer har fuldstændig ret
Det er et aspekt, der ofte bliver overset i debatten om prioriteringer i sundhedsvæsenet.

En debat, der heldigvis blev yderst aktuel, efter at de 43 klinikchefer fra Rigshospitalet skrev et åbent brev, som blev offentliggjort i Politiken 9. februar.

For klinikcheferne har fuldstændig ret.

Sundhedsvæsenet er presset langt ud over ydeevne. Arbejdsmængden stiger, både med et stigende antal behandlingskrævende ældre, men også med nye behandlingsmetoder og ny medicin.

Samtidig følger midlerne ikke med, og det går ud over arbejdsmiljø og patientsikkerhed.

Skræmmende konsekvens
Alene i årene fra 2008 til 2018 er udgifter til medicin fordoblet.

Medicinalindustrien prissætter stort set, som de vil, fordi de er beskyttet af patentsystemet.

Som Gileads direktør svarede, da han blev spurgt, hvorfor en kur mod hepatitis c, som kostede 530 kroner at producere, blev prissat til det danske sundhedsvæsen til 360.000 kroner: Fordi vi kan.

Det betyder i sin skræmmende konsekvens, at det danske sundhedsvæsen hælder penge direkte ned i lommerne på medicinalindustriens aktionærer, frem for at de bruges på sundhedspersonale og patienter.

Opgør med lukrative vilkår skal sikres
Der bliver prioriteret opgaver i sundhedsvæsenet. I Enhedslisten bakker vi op om Medicinrådets opgaver og støtter indførelsen af en differentieret behandlingsgaranti.

Men hvorfor ikke samtidig sikre et opgør med de lukrative vilkår, der gælder for medicinalindustrien.

Et første skridt kunne være en skat på den overnormale profit, som medicinalindustrien er kendetegnet ved.

Det kunne generere et provenu, som kan føres tilbage til sundhedsvæsenet, samt være med til at presse priserne ned.

Medicinalindustrien skal være åbne
Endvidere bør medicinalindustrien forpligtes til at sikre åbenhed om omkostninger i udvikling og produktion, så der opnås større åbenhed og gennemsigtighed i prissætningen.

Det bør også være muligt for de offentlige universiteter og sygehuse, hvor en stor del af grundforskningen foregår, at stille krav om en tilbagebetaling, hvis forskning udnyttes til et patent.

I prioriteringsdebatten burde førsteprioriteten være, at midlerne går til sundhedsvæsenet, ikke til aktionærerne i medicinalindustrien.

Forrige artikel Akutforskere advarer: Organiseringen af den danske lægevagt skal gentænkes nu Akutforskere advarer: Organiseringen af den danske lægevagt skal gentænkes nu Næste artikel Speciallæger og ergoterapeuter: Læger skal kunne henvise til ergoterapi Speciallæger og ergoterapeuter: Læger skal kunne henvise til ergoterapi
 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillig dataslave for ministrenes privatøkonomiske interesser.

  Hørt...

  Fornuftige overvejelser og forslag. Det er desværre lykkedes medicinalindustrien i alt for høj grad at købe sig ind i det offentlige sundhedsvæsen og uddannelsessystem i en grad, så det ikke er til at skelne det offentlige system fra det private erhvervsliv.

  I følge Heine Andersens bog om forskningsfrihed kaldes Københavns Universitet i visse kredse "Novo Universitet". Det er pinligt og bekymrende. Og vi borgere bliver udnyttet som umælende kanonføde for industriens forskning, da vi alle efterhånden er reduceret af de på skift magthavende partier til datamalkekøer for industrien. Ganske vist ad omveje (forskningskonsortier o.l.), for det skal helst ikke blive for tydeligt, at det er tilfældet.

  Sidst jeg kiggede, havde en del af ministrene pæne aktieposter i medicinalindustrien. F.eks. har erhvervsminister Rasmus Jarlov over 400 000 kr. i Novo-aktier og over 50 000 kr. i Genmab-aktier. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har samlet set knapt 300 000 kr. aktier i Novo, Novozymes og Coloplast, samt potentielt et ukendt beløb maskeret som "Ratepension og kapitalpension, opsparing mm."
  http://www.stm.dk/_a_1628.html
  Det er mig en gåde, hvordan man kan bevare sin habilitet som minister med den aktie-portefølje.
  Mange af de andre har simpelthen undladt at oplyse om selskabsinteresser.

  Så mit gæt er, at det bliver endog meget svært at komme igennem med Enhedslistens ellers gode ideer til at redde vores sundhedsvæsen. For visse selskaber og politiske partier er det offentlige system primært en pengetank til privat afbenyttelse og udnyttelse.

  Vi skal have fjernet mørkelygten og mørklægningsloven fra industriens infilterering af det offentlige system. Alle lobbyistaftaler skal offentliggøres. Parti- og kandidatkasser skal åbnes for indsigt.

  Så får vi nok forklaringen på tingenes aktuelle tilstand, hvor Novo og Lundbeck i alt for høj grad ejer Danmark.


 • Anmeld

  Birgit Bak

  Ikke "kun" en malkemaskine, endnu værre

  er det da, at det tvangsægteskab, som hver eneste borger i dette land, åbenbart har med medicinalindustrien, betyder at al forskning i forebyggelse, sund kost, rene fødevarer osv, er stort set lagt på is, og tænker man forebyggelse frem for allopatisk medicin, så kommer nogle af de medicinstuderende og desværre også mange læger og siger hånligt, noget om sølvpapirhatte, manglende evidens osv. Hvorfor? Fordi de lærer stort set ikke om vitaminer, mineraler og forebyggelse på studiet, men alene om at bruge medicinalindustriens produkter og forsvare disse. Husk, at sund kost kan ikke patenteres, så det giver ikke afkast at forske i. :'(

 • Anmeld

  Helle Norup

  Medicinalndustrien årsag til syge mennesker fastholdes i sygdom

  Det er ikke kun uetisk at det danske sundhedsvæsen (som alle borgere betaler dyrt til via skatten) styres af en Medicinalindustri hvis formål er at tjene på folks sygdom. Alt for mange fyldes med skadelig medicin , der gir' alvorlige bivirkninger og samtidig fastholder den syge i afhængighed af samme medicin uden helbredelse. Det er en skamplet på det danske sundhedsvæsen at vi borgere ikke kan få sundhed for de penge vi selv investerer i samme. Samtidig holdes væsentlig forskning i Alternativ helbredelse helt ude af sundhedsvæsenet. Så syge borgere, der ønsker helbredelse (fremfor medidinafhængighed med ringe livskvalitet) må selv betale for at blive raske ! Det er helt uhørt vi finder os i det. Man betaler altså via skatten til et dysfunktionelt sundhedsvæsen der har gjort sig afhængig af den konventionelle Medicinalindustri. Samtidig må folk selv punge ud til de dygtige Alternative læger, som beviseligt gør folk raske - det er betingelserne, hvis syge danskere ønsker at blive sunde og raske fremfor en livslang medicinafhængighed med dårlig livskvalitet. Hvis EL vil gøre noget ved dette håber jeg de kan få SF med, som er 'mit parti'. 💚.

Politisk stuegang: Regeringen vil have alt for meget med i psykiatriplan

Politisk stuegang: Regeringen vil have alt for meget med i psykiatriplan

PODCAST: En 10-års-plan for psykiatrien skal fokusere på de alvorligt psykisk syge, mener eksperterne i denne omgang Politisk Stuegang. Lyt med, når Ole Toft, Sidsel Vinge og Leif Vestergaard Pedersen gennemgår de sundhedspolitiske udmeldinger i regeringens forståelsespapir.