EL vil kalde Krag i samråd om screeninger

SCREENINGER: Sundhedsministeren bliver nu kaldt i samråd i sagen med de manglende screeninger for livmoderhalskræft, hvor eventuelle klagesager risikerer at falde for Patientklagenævnets forældelsesfrist. Flere partier vil se på klagefristen.
Foto: Pernille Møller/Altinget.dk
David Vestergaard Eriksen
Fakta

Sagen kort:
I perioden 1981-2007 er 27.000 kvinder ved en systemfejl blevet afmeldt det rutinemæssige screeningstilbud for livmoderhalskræft. 8.000 har selv opsøgt sundhedsvæsnet og fået screeningen, hvilket efterlader 19.000 kvinder, som endnu ikke er blevet tilbudt undersøgelsen. 

Det viser en undersøgelse foretaget af Afdeling for Folkesundhed i Region Midtjylland. Sundhedsminister Astrid Krag (SF) siger til TV2 Nyhederne, at hun vil bede Danske Regioner om en redegørelse for sagen, herunder om hvorledes fejlen kunne opstå, og hvad der bliver gjort for de kvinder, der endnu ikke har modtaget screeningen.

 

Enhedslisten vil nu indkalde sundhedsminister Astrid Krag (SF) i samråd i Sundhedsudvalget.

Det sker på baggrund af sagen, hvor 27.000 kvinder grundet en systemfejl i perioden 1981-2007 aldrig er blevet kaldt til en rutinemæssig screening for livmoderhalskræft.

Af de 27.000 har 8.000 på eget initiativ henvendt sig og fået foretaget en undersøgelse for livmoderhalskræft. Det efterlader 19.000 kvinder, der ved en fejl aldrig er blevet orienteret om muligheden for screening.

Sundhedsminister Astrid Krag har nu bedt regionerne om en redegørelse i sagen, og det er med udgangspunkt i denne redegørelse, at sundhedsordfører for Enhedslisten, Stine Brix, vil kalde Krag i samråd.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00