Debat

En krone sparet er ikke nødvendigvis en krone tjent

DEBAT: Nyt regionsfællesskab skal spare 1 milliard kroner på indkøb af blandt andet medicinsk udstyr. Man kan nemt købe billigt, men det bør ikke gå ud over patientsikkerheden, skriver direktør i Mediconindustrien, Peter Huntley.

Peter Huntley har siden november 2011 været direktør i Medicoindustrien
Peter Huntley har siden november 2011 været direktør i Medicoindustrien
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Huntley
Direktør i Medicoindustrien

De danske regioner har for nyligt etableret ”Regionernes Fælles Indkøb” (RFI), der har til hensigt at spare 1 milliard kroner på indkøb af blandt andet medicinsk udstyr.

Regionerne bør naturligvis forvalte ressourcerne bedst muligt, både i forhandlingen med leverandørerne om priser og administrative effektiviseringer i indkøbsfunktionen.

Det er fornuftigt at kigge kritisk på indkøbspris for produktet, men denne pris bør altid ses i relation til, hvordan produktet skaber værdi under den samlede patientbehandling.

Et konstant pres på indkøbsprisen er ikke vejen frem for et sundhedsvæsen, der står over for massive udfordringer i de kommende år.

Peter Huntley
Direktør i Medicoindustrien

Det er ofte muligt at finde stadig billigere produkter, men det kan hurtigt betyde ringere patientsikkerhed, mindre effektiv behandling og større risiko for genbehandling.

Landsdækkende udbud udfordrer medicobranchen
Samtidig er markedet indrettet sådan, at hvis et landsdækkende udbud eksempelvis dækker fire år, så vil det kræve stor finansiel styrke at forblive på markedet, hvis ikke man vinder udbuddet. Det er meget få af den danske medicobranches små og mellemstore virksomheder, der har denne styrke. Derfor er det særdeles relevant, at Regionernes Fælles Indkøb anfører dette som en væsentlig udfordring..

Udfordringen kan imødekommes ved at opdele udbud i delleverancer og ved at udnytte udbudspuljens ramme for forsøgsindkøb af ny teknologi og nyt udstyr.

Her er det imidlertid ikke nok med en hensigtserklæring. Der bør opstilles klare mål for at skabe en fleksibilitet i indkøbene, der opretholder en høj innovationskultur og et diversificeret leverandørmarked. Dette for at opretholde en stærk industri, men sandelig også for at opretholde sundhedssektorens adgang til innovativ nytænkning og teknologisk sparring.

Medicoindustrien og regioner bør samarbejde
Et konstant pres på indkøbsprisen er ikke vejen frem for et sundhedsvæsen, der står over for massive udfordringer i de kommende år. I stedet bør industrien og regionerne lave et innovationssamarbejde, så man på den måde kan nå frem til nogle billigere løsninger sammen.

Industrien og regionerne bør sammen sikre, at vi opbygger og inddrager en metode til at beregne, hvad et produkt koster regionen, fra den dag det bliver købt ind, til det er udfaset fra behandlingen. En simpel beregningsmodel til at vurdere potentielle nye produkters totaløkonomi – en MTV (medicinsk teknologi vurdering) - vil i langt højere grad afspejle, om et produkt er "dyrt" eller "billigt", end et udelukkende fokus på indkøbsprisen. Det vil medicobranchen meget gerne samarbejde med regionerne og det nye RFI om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Huntley

Afgående direktør, Medicoindustrien (15/6-24), formand, National Association Council, bestyrelsesmedlem, MedTech Europe
civilingeniør (DTU 1982), ph.d. (DTU 1986), hd i finansiering (CBS 1988), young managers program (Insead 1991)

0:000:00