Debat

Ergoterapeuter til regeringen: Giv os ydernummer

DEBAT: Hvis kvaliteten af genoptræning skal forbedres, skal læger kunne henvise direkte til en ergoterapeut, skriver Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen.

En hurtigere genoptræning er til gavn for både patient og samfund, skriver Ergoterapeutforeningen.
En hurtigere genoptræning er til gavn for både patient og samfund, skriver Ergoterapeutforeningen.Foto: pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tina Nør Langager
Formand for Ergoterapeutforeningen

Regeringen lægger i sin sundhedsreform op til at udvide patientrettighederne til også at gælde for de privatpraktiserende speciallæger, så patienterne også her kan få en hurtig udredning og behandling som på sygehusene.

Det er en ganske fornuftig idé, men tanken skal tænkes helt til ende. For regeringen tager ikke genoptræningen med i overvejelserne. For de fleste behandlinger gælder det, at de kræver efterbehandling og genoptræning.

Hos de privatpraktiserende speciallæger er der imidlertid en stor udfordring i forhold til den ergoterapeutiske genoptræning. Som det er i dag, kan den privatpraktiserende speciallæge eller egen læge ikke henvise patienter til genoptræning hos en ergoterapeut med offentligt tilskud, som man kan til en fysioterapeut eller en psykolog.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det rammer alle de patienter, der har behov for ergoterapi. Det er derfor vigtigt med hurtigere genoptræning, som gør patienterne i stand til at klare deres hverdagsaktiviteter og deres arbejde langt tidligere. Det er godt både for patienter og for samfundet.

Står i kontrast til regeringens mål
Sundhedsudspillet lægger op til, at speciallægerne skal løse flere opgaver lokalt.

Hvis regeringens intention er, at patienten skal i centrum, er det nødvendigt, at de privatpraktiserende speciallæger og de praktiserende læger får mulighed for også at henvise direkte til ergoterapi, og at ergoterapeuter får et ydernummer, ligesom fysioterapeuter, tandplejere, kiropraktorer og psykologer har det.

Tina Nør Langager, Formand for Ergoterapeutforeningen

Resultatet er, at de privatpraktiserende læger i dag henviser patienterne til operation på sygehusene i stedet for at operere dem selv. Det står i kontrast til det mål, som regeringen har i forhold til, at flere opgaver kan varetages af de privatpraktiserende speciallæger.

Hvis regeringens intention er, at patienten skal i centrum, er det nødvendigt, at de privatpraktiserende speciallæger og de praktiserende læger får mulighed for også at henvise direkte til ergoterapi, og at ergoterapeuter får et ydernummer, ligesom fysioterapeuter, tandplejere, kiropraktorer og psykologer har det.

De aktuelle problemer med henvisninger til genoptræning kan passende tages med i det regeringsudvalg, som skal se på, hvordan patientrettighederne kan udformes på speciallægeområdet.

-----

Rettelse, 22. februar 2022: En person, som blev opereret i hånden og blev nævnt i debatindlægget, er skrevet ud, efter at personen mente, at indlægget indeholdt faktuelle oplysninger, som ikke var korrekte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tina Nør Langager

Landsformand, Ergoterapeutforeningen, bestyrelsesmedlem, Pensionskassen for Sundhedsfaglige, bestyrelsesmedlem, Sundhedsfagliges Ejendomsaktieselskab, PKA
master i socialentreprenørskab (Roskilde Uni. 2014), diplomuddannelse i sundhedsfremme og forebyggelse (DPU 2004), ergoterapeut (Ergoterapeutuddannelsen 1997)

0:000:00