Etisk Råd advarer mod sundhedsapps

SUNDHEDSDATA: Det Etiske Råd kommer mandag med en advarsel mod, at brugere stiller personlige data til rådighed for udbydere af sundhedsapps.  

Danskerne skal være mere på vagt over for sundhedsapps og andre digitale tjenester, som kan downloades gratis, mod at brugeren stiller sine personlige data til rådighed.

Sådan lyder det fra et stort flertal – 15 ud af 16 medlemmer – i Det Etiske Råd.

I en ny redegørelse med titlen 'Sundhedswearables og Big data' problematiserer rådet, at danskere rutinemæssigt betaler med personlige data, når de for eksempel downloader apps, som måler motion, søvn og kostindtag.

Etiske problemer
Redegørelsen, som offentliggøres mandag, peger på en række etiske problemer ved sundhedsdata. Rådet finder det blandt andet bekymrende, hvis forsikringsselskaber eller arbejdsgivere får adgang til kunders eller ansattes sundhedsdata.

"De etiske problemer opstår, når myndigheder eller firmaer kan få adgang til data, som gør dem i stand til at gribe ind i vores liv på begrænsende måder," siger formand for Det Etiske Råd Anne-Marie Gerdes.

Anne-Marie Gerdes understreger dog, at sundhedsdata i andre sammenhænge kan bidrage til bedre behandling og forebyggelse.

"Men det kræver, at vi opsætter regler for de situationer, hvor etiske problemer kan opstå og være til skade for den enkelte," siger hun.

Personfølsomme oplysninger
Udbydere bag sundhedsapps kan ved hjælp af algoritmer finde mønstre og komme med mere eller mindre pålidelige data om brugernes sundhedstilstand eller disposition for at udvikle sygdomme i fremtiden ud fra de data, brugerne har givet dem lov at indsamle.

Desuden kan de profilere brugerne ud fra oplysninger om for eksempel seksuel orientering eller intelligens.

"Det nye ved big data er, at mange digitale data, som hver især ikke siger ret meget om os, kan sammenkøres til at give et yderst personfølsomt billede af det enkelte menneske," siger Lise von Seelen, der er formand for den arbejdsgruppe, der står bag rådets redegørelse.

Forrige artikel Budgetter for 2020 på plads i alle fem regioner Budgetter for 2020 på plads i alle fem regioner Næste artikel Fra fond til forsker: Midler til HIV-forskning og internetbehandling af søvnløshed Fra fond til forsker: Midler til HIV-forskning og internetbehandling af søvnløshed