Evaluering: Telemedicin er en dårlig forretning

BREMSEKLODS: Evalueringen af det telemedicinske storskalaprojekt KIH viser, at de økonomiske gevinster stadig lader vente på sig. Tallene kan dermed true den nationale udrulning af teknologierne.

Gravide kvinder er den gruppe, som umiddelbart lader til at have størst økonomisk gavn af telemedicinsk hjemmemonitorering. Det viser slutevalueringen af storskalaprojektet KIH.
Gravide kvinder er den gruppe, som umiddelbart lader til at have størst økonomisk gavn af telemedicinsk hjemmemonitorering. Det viser slutevalueringen af storskalaprojektet KIH.Foto: Colourbox.dk
Klaus Ulrik Mortensen

Det giver altså ikke mening udelukkende at spørge, om telemedicin i sig selv er en god forretning, da det er teknologier, som kan anvendes inden for vidt forskellige behandlingsområder.

Torben Mogensen
Vicedirektør, Hvidovre Hospital
Fakta
KIH er et koordineret storskalaprojekt i regi af Fonden for Velfærdsteknologi (FFVT). I projektet afprøves og demonstreres it-løsninger med hovedvægt på integration mellem eksisterende it-systemer og telemedicinsk hjemmemonitorering samt andre løsninger, der understøtter patientens aktive inddragelse i eget forløb. KIH består af otte delprojekter:

Diabetes (Region Midtjylland)
KOL (Region Hovedstaden)
Gravide med komplikationer (Region Midtjylland)
Gravide uden komplikationer (Region Hovedstaden)
Mave-tarminflammation (Region Hovedstaden)
Evaluering (CAST/SDU og Socialstyrelsen)
Teknik/standardudvikling (MedCom)
Programledelse (MedCom)

Projektet har en løbetid på 24 måneder og har et samlet budget på 65 mio. med et tilskud fra Fonden for Velfærdsteknologi på 33,4 mio.

Kilde: Medcom

To projekter har de seneste år båret den nationale udrulning af telemedicin på deres skuldre.

Det drejer sig om storskalaprojekterne Klinisk Integreret Hjemmemonitorering (KIH) og Telecare Nord. Begge projekter blev lanceret med den tidligere regerings telemedicinske handlingsplan fra sommeren 2012. Tanken var, at man efter at have testet en række teknologier i større skala skulle vurdere, hvor det bedst kunne betale sig at sætte ind.

Nu ligger resultaterne fra den endelige evaluering af KIH så klar. Og slutrapporten er ikke munter læsning. Projektet har over en bred kam øget de årlige udgifter på hospitalerne med tre procent. Dertil kommer en række ekstraomkostninger - herunder køb af teknologi og konsulentydelser - som banker de samlede udgifter voldsomt i vejret.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00