Fortsat krav om lup på privathospitals-takster

ØKONOMI: Rigsrevisionen har fået svar fra regeringen efter sommerens kritiske rapport om privathospitalernes takster. Revisionen fastholder kritik, og oppositionen kræver flere undersøgelser.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Om notatet:  

Notatet omhandler Rigsrevisionens vurdering af sundheds- og forebyggelsesministerens og finans­mi­ni­ste­rens redegørelser samt regionernes udtalelser vedrørende Statsrevisorernes beretning til Statsrevisorene om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse.

I notatet redegør Rigsrevisionen for præmisserne for Rigsrevisionens vurdering af, at Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse ikke havde sikret, at de private sygehusydelser var erhvervet under skyldig hensyntagen til økonomien.

Rigsrevisionen mener, at Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse på et tidligere tidspunkt kunne have udnyttet potentialet på markedet for private sygehusydelser med henblik på at sikre, at der kunne opnås lavere priser inden for den udvidede fritvalgsordning.

Sundheds- og forebyggelsesministeren og finansministeren har i deres redegørelser tilkendegivet, at de på en række punkter ikke er enige i Rigs­revisionens og Statsrevisorernes konklusioner og vurderinger i beretningen.

Ministrene redegør for initiativer, der er behandlet i beretningen. Et initiativ er regeringens aftale med Danske Regioner om tilrettelæggelsen af samarbejdet med de private sygehuse, der blev indgået den 1. april 2009. Et andet initiativ er, at Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse fremover vil vurdere sammenhængen mellem anvendelsen af sundhedsforsikringer og ventetiden i det offentlige sygehusvæsen.

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og regionerne har videre oplyst, at regio­nerne med de nye aftaler for 2009 har skærpet en række kvalitetskrav.

Sagen om overbetalingen af privathospitalerne er langtfra slut. Det er meldingen fra både Rigsrevisionen og oppositionen.

Efter at have læst sundheds- og finansministerens svar på Rigsrevisionens kritiske rapport fra i sommer, slår rigsrevisorerne i et notat til statsrevisorene fast, at revisionen fastholder sin kritik af regeringen.

"Jeg finder på den baggrund, at Sundhedsministeriet på et tidligere tidspunkt kunne have udnyttet potentialet på markedet for private sygehusydelser for at opnå lavere priser inden for den udvidede fritvalgsordning," skriver rigsrevisor Henrik Otbo i et notat til de politisk udpegede statsrevisorer.

0:000:00