Debat

Genoptræning bør specialiseres

DEBAT: Regeringen bør tvinge kommunerne til at bruge genoptræningsinstitutioner, som Sundhedsstyrelsen har udpeget via en specialeplan, mener Danske Fysioterapeuters formand.
Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter
Tina Lambrecht, formand for Danske FysioterapeuterFoto: Danske Fysioterapeuter
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tina Lambrecht
Formand for Danske Fysioterapeuter

Der er grund til at rose regeringens udspil på genoptræningsområdet. Det vil på mange måder forbedre indsatsen. Alligevel må vi spørge, om det er godt nok. I "Pigen der ikke ville dø - et år efter" kunne vi tirsdag aften opleve, hvordan et tilbud til et menneske med alvorlig hjerneskade kan se ud i dagens Danmark. Det var mildt sagt ikke opløftende. 

Derfor kan vi i Danske Fysioterapeuter ikke juble over udspillet. For selv hvis det bliver gennemført, sikrer det os ikke mod at få sager som Carinas igen. Det løser nemlig ikke det grundlæggende problem for de komplicerede genoptræningspatienter:

Det vil stadig være op til kommunerne at vurdere, om et tilbud er godt nok. Sygehusene får kompetence til at stille krav til, hvad behandlingen skal indeholde. Men det vil ligesom i dag være op til kommunerne, hvordan de løser opgaven. 

Der er brug for at samle behandlingen af de komplekse patienter på relativt få steder. Og kræve at kommunerne benytter de steder.

Tina Lambrecht
Formand for Danske Fysioterapeuter

Sundhedsstyrelsen bør lave specialer for genoptræning 
Vi mener i stedet, at Sundhedsstyrelsen må påtage sig ansvaret for at planlægge specialer, når det gælder genoptræning. Der er brug for at samle behandlingen af de komplekse patienter på relativt få steder. Og kræve at kommunerne benytter de steder. Selv på de nye større sygehuse er det jo ikke sådan, at de alle sammen laver alt.

For selvom det er en værdi, at behandlingen foregår så tæt på borgerne som muligt, er det helt afgørende, at den faglige kvalitet i det sundhedstilbud, vi giver patienterne, er i orden - lige meget hvor de modtager det.

Konkret betyder det, at de komplekse patienter - som for eksempel de hjerneskadede - ikke skal derhen, hvor den enkelte kommune mener, tilbuddet er godt nok.

De skal derhen, hvor Sundhedsstyrelsen har placeret specialet. Det fortjener Carina. Det fortjener de cirka 2.000 andre, der årligt får en kompleks hjerneskade. Det er den eneste måde at sikre, at patienter med komplekse problemer får den hjælp, de har brug for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tina Lambrecht

Fhv. formand, Danske Fysioterapeuter
fysioterapeut (Ergo- og fysioterapeutskolen Aalborg 1995), diplom i ledelse & økonomi, UCN Erhverv 2020, Strategisk Lederskab, CLAVIS 2016, Chairman Degree, Board Governance 2012

0:000:00