Debat

Gigtforeningen efter rod og utryghed: Tag hul på fremtidig vaccineplan nu

En kritisk gennemgang af hele vaccinehåndteringen er nødvendig for at sikre, at sårbare patienter ikke bliver klemt eller glemt fremover, skriver Mette Bryde Lind.

Folketinget skal nedsætte en ekspertgruppe, der kritisk kan gennemgå håndteringen af vaccinationsindsatsen, mener Gigtforeningen.
Folketinget skal nedsætte en ekspertgruppe, der kritisk kan gennemgå håndteringen af vaccinationsindsatsen, mener Gigtforeningen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mette Bryde Lind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Først var de med. Så var de ikke med. Til sidst var nogle få med. Måske. I hvert fald hvis man var heldig at bo i den rigtige region.

Sådan oplevede mange sårbare patienter det rod, der har været i Sundhedsstyrelsens vaccineplan mod covid-19. Få meter før målstregen blev unge med kronisk sygdom flyttet bagerst i køen. Og andre med alvorlige inflammatoriske gigtsygdomme og ret til en hurtig vaccine blev helt glemt.

En kritisk gennemgang af hele vaccinehåndteringen er derfor nødvendig, så sårbare patienter ikke bliver klemt eller glemt fremover.

Gigtforeningen har derfor sendt et forslag til Folketingets Sundhedsudvalg og Epidemiudvalg, hvor vi peger på tre områder, som en ekspertgruppe bør kigge på.

Det handler kort sagt om, at vi skal være bedre til at udpege risikogrupperne, koordinere på tværs af sundhedsvæsenet og sikre klar information.

Plan for 200.000 patienter blev sløjfet
Men problemet først. Midt i marts ændrede Sundhedsstyrelsen vaccineplanen, så der fremadrettet alene skulle vaccineres efter alder.

Det betød, at vaccineplanens oprindelige gruppe ti med 200.000 patienter i øget risiko blev sløjfet. Og visitationen til gruppe fem med patienter i særlig øget risiko blev begrænset.

Det kom oveni, at vaccinetildeling til sårbare patienter i forvejen var ramt af store geografiske forskelle. Trods samme sygdomsbillede fik nogle patienter vaccinen hurtigt, imens de i andre dele af landet ikke fik.

Listen er ikke udtømmende

Mette Bryde Lind
Direktør, Gigtforeningen

Forklaringerne på de regionale forskelle har været forskellige. Der har været fejl i indkaldelserne, systemfejl, hvor alle cpr-numre startende med nul ikke kom med. Der har været menneskelige fejl, hvor e-mails med indstillede patienter er blevet overset.

Der har været uenighed mellem sygehuslæger og den regionale administration om, hvem der skulle indstilles. Der har været en udbredt misforståelse blandt privatpraktiserende læger, om at de kun måtte indstille fem patienter i gruppe fem.

Sundhedsstyrelsens kriterier er blevet fortolket forskelligt, og så har der været usikkerhed om, hvem der havde indstillingsansvaret. Listen er ikke udtømmende. 

Rod har gjort patienter utrygge
Endeligt har systemet været sat sådan op, at patienter i gruppe fem hverken i deres journal eller i deres e-Boks har fået en bekræftelse på, at de var indstillet til vaccine til den givende gruppe. Hvilket betød, at man måtte afvente indkaldelse og håbe på, at "nogen havde indstillet én". Ulig almindelig forvaltningsmæssig praksis.

Rodet og ændringen skabte naturligvis stor utryghed og frustration hos mennesker med kronisk sygdom. Mange kronikere var i første omgang udpeget til at tilhøre en særlig risikogruppe og har derfor levet i isolation og frygt for at blive alvorligt syge. Forløbet for dem har mildt sagt været stærkt utilfredsstillende. 

Ingen har haft interesse i at genere nogen. Det ved vi. Hele udrulningen er ubetrådt land. Det anerkender vi. Og massevaccination efter cpr-nummer er meget lettere for systemet. Det står klart. Men er det også rimeligt?

Svaret er nej. Hele vores vaccinationsplan med et begrænset antal vacciner bygger på et solidaritetsprincip, hvor de mest sårbare skal forrest i køen.

Sårbare patienter skal ikke tabes i systemet igen

Mette Bryde Lind
Direktør, Gigtforeningen

Men da det kom til stykket, viste det sig, at vores system ikke var gearet til at udpege de mest sårbare patienter hurtigt og effektivt.

Og selvom ingen ønsker det, bliver nye vacciner efter alt at dømme nødvendige i fremtiden. Netop derfor er det ekstra vigtigt, at vi lærer af vores fejl.

Derfor må vi have processer og systemer på plads, så mennesket før systemet ikke kun er noget, som vi taler om. Men at det rent faktisk også er noget, som vi praktiserer.

Folketinget skal nedsætte ekspertgruppe
Sårbare patienter skal ikke tabes i systemet igen. Derfor bør Folketinget nedsætte en ekspertgruppe, der kritisk kan gennemgå håndteringen af vaccinationsindsatsen. Gigtforeningen foreslår en ekspertgruppe som minimum bør kigge på følgende tre ting:

Prioritering og udpegning af risikogrupper: Regionerne har haft betydelige udfordringer med at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer for håndteringen af vaccineindsatsen i praksis. Det gælder særligt identifikation af sårbare patienter til vaccination. Derfor skal vi have kortlagt, hvilke data og procedurer der skal til for at kunne identificere sårbare patienter fremover.

Koordinering og gennemsigtighed: Det er meget uklart, hvilke dele af sundhedsvæsenet der har indstillet og godkendt risikogrupper til vaccination. Mange patienter føler sig glemt et sted mellem sygehusafdeling, hospitalsledelse, region og styrelser.

Patientinformationen: Patienter i de særlige risikogrupper har både manglet information om vaccination og efterfølgende en bekræftelse på, at de var blevet indstillet til den.

Vi opfordrer de politiske partier til at igangsætte en kritisk gennemgang. Ikke for at pege fingre. Men for at lægge stenene til en fremtidig vaccineplan, hvor sårbare patienter ikke tabes i systemet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00