Debat

Gigtforeningen: Heunicke glemte at invitere KL til forhandlinger om behandlingsefterslæb

Der skal styr på ventelisterne, og operationspuklen skal høvles ned. I mellemtiden bør Folketinget og Danske Regioner hjælpe patienter, der venter med smerter og risiko for sygemelding og sygdomsforværring, skriver Mette Bryde Lind. 

Det må skyldes vanetænkning i ministeriet, at man ikke indtænker kommunerne, når sundhedsvæsnet skal løfte ekstra, skriver formanden for Gigtforeningen. 
Det må skyldes vanetænkning i ministeriet, at man ikke indtænker kommunerne, når sundhedsvæsnet skal løfte ekstra, skriver formanden for Gigtforeningen. Foto: Pressefoto, Gigtforeningen
Mette Bryde Lind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lige nu venter omkring 100.000 personer på at få den operation, de er visiteret til, men har fået udskudt på grund af corona og personalemangel.

Det kommer til at tage tid at afvikle de mange operationer. Mindst et år, forlyder det i aftalen, selvom regeringen lover ekstra midler til merarbejde og følger regionernes arbejde tæt med månedlige møder og kvartalsvise afrapporteringskrav.

Det må skyldes vanetænkning i ministeriet, at man ikke indtænker kommunerne, når sundhedsvæsnet skal løfte ekstra

Mette Bryde Lind
Direktør, Gigtforeningen

Når velviljen er så stor – og mange tak for det - undrer det mig, at sundhedsministeren ikke tog KL med i aftalen. Det må skyldes vanetænkning i ministeriet, at man ikke indtænker kommunerne, når sundhedsvæsnet skal løfte ekstra.

KL kan hjælpe

Forebyggende træning og hjælp til smertehåndtering vil være en stor hjælp for de omkring 26.000 patienter, der ifølge Sundhedsministeriets opgørelse venter på nye knæ, hofter og andre ortopædkirurgiske indgreb.

Det kan KL hjælpe med. En del kommuner vil hurtigt kunne tilbyde fysioterapi til de borgere, der lige nu står på venteliste. Andre steder kan man benytte de private fysioterapeuter og udstyre gigtpatienter med et adgangspas til fysioterapi og træning, så de får hjælp, mens de venter på en operationsdato.

Udsædvanlig situation

Når du venter på et nyt knæ eller en ny hofte og ikke ved, hvornår du bliver opereret, fylder uvisheden utroligt meget: Hvornår får jeg mit liv tilbage? Får jeg varige mén af det her? Kommer jeg nogensinde til at kunne gå på trapper igen?

De sidste to år har været en usædvanlig situation for den her patientgruppe. De har fået udskudt deres operationer igen og igen. Sundhedsvæsnet kan hjælpe dem mere og bedre end ved at stikke dem en pakke Panodil.

Vi ved, at træning og fysioterapi kan mindske smerterne og forhindre, at muskler og led svækkes i en sådan grad, at patienterne ender med ikke længere at kunne klare sig selv.

Se puklen fra patientens perspektiv

Indtil operationspuklen er afviklet, og vi er tilbage til normale tilstande, foreslår vi følgende indsatser iværksat.

Sundhedsvæsnet kan hjælpe dem mere og bedre end ved at stikke dem en pakke Panodil

Mette Bryde Lind
Direktør, Gigtforeningen

For det første skal vi have en national plan for, hvordan den udskudte aktivitet på sygehusene afvikles hurtigst muligt. Her er det vigtigt, at patienterne får handling, perspektiv og ikke mindst klar kommunikation om, hvor længe de skal vente. Uvisheden er et stort og selvstændigt problem.  

For det andet har vi brug for en smertepakke, der kan hjælpe gigtpatienter på venteliste. For mange bliver smerter og funktionsevne forværret i ventetiden. De skal have et adgangspas til fysioterapi og patientuddannelse med smertehåndtering, mens de venter. Nogle har også behov for ekstra hjælpemidler eller støtte i hjemmet, så de kan klare sig.

Endelig har vi brug for en form for lønkompensation og øget hjælp fra jobcentrene til de patienter, der må sygemelde sig fra deres arbejde, mens de venter på en operation.

Lad os få styr på ventelisterne og få høvlet operationspuklen ned. Og indtil da sætte ind med den nødvendige indsats til de patienter, der venter med smerter og risiko for sygemelding og sygdomsforværring. Det er vores klare budskab til regeringen, Danske Regioner, KL og Folketingets partier.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bryde Lind

Adm. direktør, Gigtforeningen
sygeplejerske, HD(O) (CBS), MPA

0:000:00