Debat

Gigtforeningen til statsministeren: Husk nu de kroniske smertepatienter

DEBAT: En national smertehandlingsplan hjælper kun, hvis den bliver ordentligt ført ud i livet. Statsministeren skal hjælpe borgerne med kroniske smerter i led, ryg og muskler, mener Gigtforeningen.

Hver tiende gigtpatient har så stærke smerter, at de inden for de seneste fire uger har overvejet at tage deres eget liv. Det er alvorligt, mener Gigtforeningen.
Hver tiende gigtpatient har så stærke smerter, at de inden for de seneste fire uger har overvejet at tage deres eget liv. Det er alvorligt, mener Gigtforeningen.Foto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bryde Lind
Direktør, Gigtforeningen

Forestil dig, at du har så voldsomme smerter, at du hver dag må tage stærk smertestillende medicin for at klare din hverdag. Ikke nogen rar tanke.

Forestil dig så, at du fra den ene dag til den anden får at vide, at du skal trappe ud af din medicin.

Du får ingen hjælp og ingen information om, hvad der findes af alternativer. Du står pludselig uden piller, med abstinenser og alene med stærke smerter. Endnu værre.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Sådan er virkeligheden for mange mennesker. Hver femte voksne dansker har kroniske smerter, og den hyppigste årsag er gigt.

Morfinindsats har konsekvenser
I Gigtforeningen får vi ofte henvendelser fra fortvivlede mennesker, som på den hårde måde oplever konsekvensen af, at myndighederne med rette forsøger at nedbringe det høje danske forbrug af morfin. De samme myndigheder har nemlig glemt at sætte noget andet i stedet.

Husk nu de mange med kroniske smerter i led, ryg og muskler.

Mette Bryde Lind
Direktør, Gigtforeningen

En undersøgelse fra vores brugerpanel viser, at hver tredje gigtpatient ikke er blevet informeret af deres læge om, hvilke behandlingsmuligheder ud over medicin som kan hjælpe dem ud af eller reducere deres smerter.

En ud af ti har så stærke smerter, at de inden for de seneste fire uger har haft tanker om at tage deres eget liv.

Det er alvorligt. Sådan et liv kan vi ikke tilbyde noget menneske. Især ikke, når vi ved, at der findes virkningsfulde alternativer til medicinsk smertebehandling.

Læs også

Statsministeren skal huske de ramte borgere
Lad mig opsummere de indsatser, som har vist sig yderst effektive, hvis de bliver tilbudt i sammenhæng: motion, mindfullness og kognitiv terapi. Fysioterapi, psykologbehandling og socialrådgivning. Hjælp til at tilrettelægge en hverdag og at indrette arbejdspladsen.

I sin helhed er behandlingen tværfaglig. Den skal nå hele vejen rundt om patienten. Forskning og praksis viser, at netop denne behandling kan supplere eller helt erstatte medicinsk behandling.

Men den skal sættes i system, så landets tusindvis af smertepatienter kan få hjælp.

Den forhenværende VLAK-regering og Dansk Folkeparti indgik før folketingsvalget en aftale om at afsætte 14,3 millioner kroner over fire år til at kulegrave smerteområdet. Arbejdet skal munde ud i en national smertehandlingsplan.

Men en handlingsplan hjælper kun, hvis den bliver ordentligt ført ud i livet.

Så kære Mette Frederiksen (S): Husk nu de mange med kroniske smerter i led, ryg og muskler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bryde Lind

Adm. direktør, Gigtforeningen
sygeplejerske, HD(O) (CBS), MPA

0:000:00