Hækkerup: Sundhedssystemet er bygget til Overdanmark

FOLKEMØDE: Sundhedsvæsnets forebyggelsesindsats har fejlet i bekæmpelsen af den sociale ulighed i danskernes sundhed. Og så er sundhedsrådene røvsyge, fastslog sundhedsministeren i sundhedsdebat.
"Sundhedsrådene er røvsyge. Det skal være til at holde ud at være her, mens vi lever. Derfor gider jeg ikke være løftet-pegefinger-minister – jeg ville også være en pissedårlig rollemodel for det," lød det fra sundhedsministeret til Folkemødet.
"Sundhedsrådene er røvsyge. Det skal være til at holde ud at være her, mens vi lever. Derfor gider jeg ikke være løftet-pegefinger-minister – jeg ville også være en pissedårlig rollemodel for det," lød det fra sundhedsministeret til Folkemødet. Foto: Lise Møller Schilder
"Sundhedsrådene er røvsyge. Det skal være til at holde ud at være her, mens vi lever. Derfor gider jeg ikke være løftet-pegefinger-minister – jeg ville også være en pissedårlig rollemodel for det."

Ordene kom fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S) på Folkemødet på Bornholm. Her leverede han en sønderlemmende kritik af den officielle indsats for at hjælpe danskerne til en sundere livsstil og et sundere liv.

Emnet for debatten til ”Sundhedens Topmøde” til Folkemødet var blandt andet den sociale ulighed i danskernes sundhed. Den betyder, at danskere med lav indkomst og kort eller ingen uddannelse er mere syge og dør tidligere end de højtuddannede og rige.

Og her skød sundhedsministeren på sundhedssystemet og eksperterne, der ifølge ham har fejlet i at nå de kortuddannede.

”Forebyggelse har handlet om veluddannede og velmenende mennesker, der har skrevet og tilrettelagt for veluddannede og velmenende mennesker. Kort sagt: Overdanmark har sat sig sammen og lavet en pagt, hvor man er tilfreds med, at det er formuleret skidegodt,” sagde han og fortsatte:

Forebyggelse har handlet om veluddannede og velmenende mennesker, der har skrevet og tilrettelagt for veluddannede og velmenende mennesker. Kort sagt: Overdanmark har sat sig sammen og lavet en pagt, hvor man er tilfreds med, at det er formuleret skidegodt.

Nick Hækkerup (S)
Sundhedsminister

”Nu er vi nået dertil, hvor der må gøres op med det her. Og hvis vi skal have lige adgang, skal der forskelsbehandles, og der skal tages hånd om de lavtuddannede.” I debatten genlancerede han sin ide om, at kortuddannede skal have mere støtte i deres vej gennem sundhedssystemet.

Debatten blev især spillet op mod erfaringer fra Per Christensen fra 3F. Mange af 3F´s medlemmer har ingen eller kun meget kort uddannelse. Og han kunne til fulde berette, at de officielle sundhedsråd ikke bider på hårdtarbejdende 3F’ere.

”Eksperterne siger, at nu skal man dyrke motion og have mere fokus på sin egen sundhed. Men har du på en enkelt dag gået 20.000 skridt, løftet rigtig mange tunge byrder og haft skæve vrid, så er der ikke overskud til det,” sagde Per Christensen.

Han mener, løsningen er at lave forebyggelse i samarbejdet med de store arbejdspladser, hvor de ufaglærte arbejder.

Men langtfra alle var enige med Nick Hækkerups svada mod det officielle Forebyggelsesdanmark.

Direktør for Statens Institut for Folkesundhed Morten Grønbæk pegede i debatten på, at officielle sundhedskampagner har en indirekte effekt på Folkesundheden.

”Jeg er sikker på, at kampagner er en rigtig godt til at øge vidensniveauet i befolkningen om, hvad der er sundt og usundt,” lød det fra SIF-direktøren.

Morten Grønbæk har uofficielt titlen som Danmarks Mr. Forebyggelse. Og hvis man i Danmark vil gå benhårdt efter at mindske den sociale ulighed i sundhed, så skal flere rygere kvitte smøgerne, slog han fast.

Dødsfald på grund af rygning er nemlig en af hovedårsagerne til den sociale ulighed i sundhed.

”Tobak skal opfattes som en afhængighedsskabende faktor på samme linje som hash eller heroin. En storryger vælger ikke, om han vil ryge i dag og i morgen, han er afhængig. Det frie valg træffer man ofte i en periode, hvor det måske mest handler om at spille smart over for sine venner. Det kan lægge op til, at vi fokuserer indsatsen på de unge, herunder at de unge ikke starter med at ryge,” sagde Morten Grønbæk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00