Debat

Hæstorp: Sundhedsstyrelsen står for speciale-fordelingen

DEBAT: I kølvandet på den aktuelle debat om placering af specialer i landet gør regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) det klart, at fordelingen af specialer hører til på Sundhedsstyrelsens bord.

I debatten omkring placeringen af hjerte- eller nyretransplantationer har&nbsp;Region Hovedstaden på grund af en forkert oplysning i et poltisk møde&nbsp;beklageligvis bidraget til misforståelser, skriver Sophie Hæstorp Andersen.&nbsp;<span><br><br></span>
I debatten omkring placeringen af hjerte- eller nyretransplantationer har Region Hovedstaden på grund af en forkert oplysning i et poltisk møde beklageligvis bidraget til misforståelser, skriver Sophie Hæstorp Andersen. 

Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sophie Hæstorp Andersen (S)
Regionsrådsformand i Region Hovedstaden

Fakta
Bland dig i debatten!
Send et indlæg til [email protected]

Der har de seneste dage hersket en debat om, hvor i landet hjerte- eller nyretransplantationer skal foregå, og hvor børn med hjertelidelser skal opereres. Jeg forstår godt den store interesse. For det handler i sidste ende om syge voksne og børn og deres bekymrede pårørende, som i nogle tilfælde skal indrette livet efter en sygdom i familien.

Desværre har vi fra Region Hovedstadens side bidraget til misforståelser på grund af en forkert oplysning i en politisk mødesag.

Men lad mig gøre det klart, at regionsrådet i Region Hovedstaden ikke har ansøgt Sundhedsstyrelsen om at samle alle nyretransplantationer på Rigshospitalet. At disse transplantationer overhovedet er nævnt i forbindelse med Rigshospitalets langsigtede overvejelser om at etablere et nationalt transplantationscenter, er derfor en klokkeklar og beklagelig fejl.

Som borgere i Danmark kan vi være trygge ved, at kvaliteten trods alt er omdrejningspunktet, når vi i fællesskab indretter et sundhedsvæsen til gavn for alle.

Sophie Hæstorp Andersen
Regionsrådsformand i Region Hovedstaden

Sundhedsstyrelsen har opgaven
Det er sandt, at Region Hovedstaden har ansøgt Sundhedsstyrelsen om, at Rigshospitalet fremadrettet skal varetage alle hjertetransplantationer i Danmark. Ansøgningen er vedtaget i regionsrådet i december, fordi der kun er 25-35 hjertetransplantationer om året i hele Danmark.

Og her er det vigtigt for mig at understrege, at det naturligvis er Sundhedsstyrelsen, som i sidste ende beslutter, hvordan landets specialer skal fordeles. Den opgave har styrelsen fået tildelt af Folketinget, og jeg har respekt for, at styrelsen varetager opgaven fagligt forsvarligt.

Derfor er der heller ikke brug for internationale eksperter, som blandt andet DF har foreslået.

Derimod er der behov for en grundig proces, der tager udgangspunkt i patientens interesse. En proces, hvor alle de relevante og kritiske spørgsmål kan stilles fra Sundhedsstyrelsen til dem, der søger om at varetage hele eller dele af et speciale.

Ikke krig mellem øst og vest
I den forbindelse er nærhed i sundhed en særskilt kvalitet, som altid skal vurderes i forhold til den kvalitet, som vi kan sikre ved at behandle en større gruppe mennesker med en mere sjældent forekommende sygdom.

Derfor er det også vigtigt, at Sundhedsstyrelsen og regionerne hele tiden har øje for, når behandlinger ikke længere kun skal varetages ét eller to steder i landet. Eller kun ét sted i regionen. Vi skal ikke samle specialer blot for at samle dem.

Omdrejningspunktet skal være patienten og ikke prestige.

Af samme grund er det ærgerligt at se, når hospitaler rivaliserer, fordi det skaber et indtryk af, at regionerne ikke kan samarbejde. For der er heldigvis masser af eksempler på det gode samararbejde. For eksempel har Region Hovedstaden og Region Sjælland et samarbejde om at sikre patienter adgang til akut behandling af store blodpropper – også uden for Rigshospitalet.

Så selvom man de seneste dage kan få det indtryk, at der føres en krig mellem øst og vest, så mener jeg ikke, at dette er korrekt. Som borgere i Danmark kan vi være trygge ved, at kvaliteten trods alt er omdrejningspunktet, når vi i fællesskab indretter et sundhedsvæsen til gavn for alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00