Handicapforbund på vej med magasin om HPV-vaccinen

INTERVIEW: Dansk Handicap Forbund vil udgive et magasin om HPV-vaccinen og spørgsmålet om de mulige bivirkninger. Forbundets direktør vil ikke fortælle, hvor pengene til magasinet kommer fra.

Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Når unge piger skal beslutte, om de vil vaccineres med HPV-vaccinen, får de ikke ordentlige oplysninger om vaccinens fordele og ulemper. Det mener Dansk Handicap Forbund, der derfor er på vej med et nyt magasin om HPV-vaccinen til pigerne og deres forældre.

Dansk Handicap Forbunds direktør, Jens Bouet, mener, at myndighederne og Kræftens Bekæmpelse underdriver omfanget af bivirkninger ved vaccinen, der ifølge eksperter og myndigheder forebygger livmoderhalskræft.

”Vi har valgt at lave et magasin, så hele HPV-sagen bliver belyst fra andre sider, end dem myndighederne ønsker. Så kan folk handle på et oplyst grundlag - mere end tilfældet er i dag,” siger Jens Bouet.

Hos Dansk Handicap Forbund mener man blandt andet, at der til pigernes samlede vurdering af vaccinen mangler vurderingerne fra forskere, som er kritiske over for HPV-vaccinen eller myndighedernes vurdering af vaccinen. Derfor bebuder Jens Bouet også, at magasinet vil bringe artikler fra udenlandske eksperter, der ifølge Jens Bouet kan have svært ved at få publiceret deres vurderinger eller forskningsresultater, fordi den etablerede forskningsverden og myndigheder ikke anerkender deres kritik.

Vi går absolut ind for vaccinationsprogrammet. 

Jens Bouet
Direktør, Dansk Handicap Forbund

De seneste år har man i medierne kunne læse om en stadig større gruppe piger og nogle læger, som mener, at HPV-vaccinen har uforudsete og flere bivirkninger end forventet. Danske, amerikanske og europæiske myndigheder har dog efter flere undersøgelser frikendt vaccinen for uforudsete alvorlige bivirkninger.

HPV-Update, en medlemsforening under Dansk Handicap Forbund, har i medierne været stærkt kritisk over for myndighedernes håndtering af de piger, der frygter, at de har fået alvorlige bivirkninger af vaccinen. HPV-Update har også været kritisk over for myndighedernes undersøgelser af vaccinens sikkerhed.

Vil ikke oplyse om finansiering
Jens Bouet understreger, at det er Dansk Handicap Forbund, som udgiver magasinet. Ifølge Jens Bouet vil magasinet have en fair balance mellem fordele og ulemper ved vaccinen. Han tør derfor ikke forudsige, om magasinet vil øge eller mindske pigernes lyst til at blive vaccineret.

”Det går vi ikke højt op i. Vi vil bare gerne have, at folk handler på et oplyst grundlag,” siger Jens Bouet, der senere i interviewet understreger, at vurderinger fra danske myndigheder kan få plads i magasinet.

Hvordan foreningen finansierer udgivelsen, står ikke helt klart. Der har i længere tid cirkuleret rygter om, at forbundet har fået penge fra en fond til magasinet. Det vil Jens Bouet hverken be- eller afkræfte.

”Lad os bare sige, at dette magasin er fuldt finansieret. Og hvor vi får pengene fra, kan jo være fuldstændig ligegyldigt. Det er noget, Dansk Handicap Forbund bakker op omkring. Fordi det er os, der sidder med de her piger, som er kommet i klemme i systemet,” siger Jens Bouet. 

Men du vil ikke sige, hvor pengene kommer fra?

”Nej”.

Er det ikke mærkeligt, at en medlemsorganisation ikke vil fortælle, hvordan et magasin er finansieret?

”Så kan du bare sige, at pengene kommer fra Dansk Handicap Forbund,” siger Jens Bouet, der heller ikke endnu kan skitsere, hvor og i hvilket omfang magasinet skal distribueres. 

Jens Bouet fortæller også, at bladet også kommer til at have artikler om sundhedsvæsenets behandling af de piger, der mener eller tror, at de har fået bivirkninger som følge af HPV-vaccinen.

”Det kan jo ligeså godt være, at nummer to magasin har en drejning, som kører i helt anden retning, hvor vi sammen med myndighederne går ud og fortæller, at nu er vi nået så og så langt, og at regionernes samlede indgang (for de mulige bivirkningsramte red.) nu virker på en måde, så vi kan se lys for enden af tunnelen. Magasinet er ikke en kampagne imod myndighederne,” siger Jens Bouet.

Støtter brugen af vaccinen
Han understreger, at Dansk Handicap Forbund trods den kritiske tilgang til myndighedernes håndtering af HPV-problematikken støtter op om brugen af vaccinen.

”Vi går absolut ind for vaccinationsprogrammet. Men vi er dybt skeptiske, når vi kommer til det faktum, at man indførte en vaccine uden at have et beredskab til at håndtere de bivirkninger, som, man på forhånd vidste, ville komme,” siger Jens Bouet.

Kritikken af, at man i sundhedsvæsenet ikke har hjulpet de piger, der frygter, at de er blevet syge af HPV-vaccinen, har ført til, at hver region har centraliseret udredningen af de måske bivirkningsramte piger. Samtidig har Sundhedsstyrelsen har i februar 2016 udsendt overordnede anbefalinger til, hvordan regionerne bør udrede pigerne.

Jens Bouet mener dog stadig, at piger, der frygter, de er blevet syge af vaccinen, lades i stikken af sundhedsvæsenet.

”Det vigtigste for os er, at der et afklarings- og behandlingsforløb til de piger, som tror, de har bivirkninger af vaccinen. Vi ved reelt ikke, om de har bivirkninger eller ej. Problemet er, at der ikke bliver taget hånd om pigerne i systemet. Det er den eneste årsag til, at vi gået ind i denne sag,” siger Jens Bouet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Bouet

Direktør, Dansk Handicap Forbund
HD (CBS 2005), Master - Board Leadership Management (CBS 2021)

0:000:00