Her er regeringens 16 initiativer for almen praksis

DOKUMENTATION: Med en stribe initiativer og en pengepose på 736,5 millioner kroner vil regeringen løse udfordringerne med manglen på praktiserende læger. Se alle forslag her.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) fremlagde sit nye udspil for almen praksis hos Citydoctors i København.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) fremlagde sit nye udspil for almen praksis hos Citydoctors i København.Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Der er for få praktiserende læger i Danmark.

Tal fra Sundheds- og Ældreministeriet viser, at 70 procent af alle lægerne i almen praksis ikke har plads til at tage imod nye patienter.

Derfor har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mandag præsenteret et nyt udspil, der både skal uddanne flere læger til almen praksis og frigive mere tid til de nuværende læger, der kan bruges til patienter.

Dokumentation

Det skal pengene gå til
Regeringen vil med det nye udspil for almen praksis bruge i alt 736,5 millioner kroner. De skal fordeles således:

- 45 millioner til øget dimensionering og bedre rammer for almen medicinstuderende.

- 9 millioner til fastholdelse af ældre læger.

- 617,5 millioner til bedre fysiske rammer og større enheder. Heraf er 150 millioner øremærket Hovedstaden, hvor der sigtes mod at nedbringe antallet af solopraksisser.

- 60 millioner til efteruddannelse af praksispersonale, herunder specialsygeplejersker.

- 5 millioner til en forskningsstrategi om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Hvor kommer pengene fra?
- De 617,5 millioner til bedre fysiske rammer og større enheder kommer fra den pulje på cirka 800 millioner til læge- og sundhedshuse, som blev afsat af den tidligere Thorning-regering. Tidligere på året blev lidt over 200 millioner udmøntet til lægehuse i kommunerne. Nu bliver resten af puljen brugt.

- De øvrige 120 millioner, som ikke kommer fra Thorning-regeringens lægehus-pulje, kommer fra finansloven for 2018. Her satte regeringen og Dansk Folkeparti i alt 216 millioner af til et udspil om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. 

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet


0:000:00