Debat

Hjerteforeningen: Hjertepatienter bliver tabt i sektorovergangene

DEBAT: Hjertepatienter med flere sygdomme mangler struktur og sammenhæng i deres forløb, når de bevæger sig mellem sektorer, skriver Anne Kaltoft, formand i Hjerteforeningen.

Foto: modelfoto
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Kaltoft
Formand, Hjerteforeningen

Når hjertepatienter træder ud ad døren på sygehusene, er det alt for ofte uden udsigt til ordentlige rehabiliteringsforløb. Især for de to ud af tre hjertepatienter, som har mere end én diagnose. Det har store konsekvenser for både den enkelte og for samfundet. 

Multisyge bliver tabt i systemet 
En ny undersøgelse 'Hjerterehabilitering: Hvad fremmer og hæmmer deltagelse?', som VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd har udarbejdet, viser, at en af de patientgrupper, der i særlig høj grad går glip af rehabilitering, er de multisyge hjertepatienter.

Multisyge er patienter med to eller flere langvarige sygdomme på samme tid.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Blandt hjertepatienter lider mere end halvdelen af flere sygdomme samtidig. De mest almindelige sygdomme er diabetes, slidgigt og psykiske lidelser som angst og depression.

Undersøgelsen viser, at der i Danmark er særlige udfordringer med uensartede rehabiliteringstilbud af svingende kvalitet, samtidig er overgangen fra rehabilitering i hospitalsregi til kommunal rehabilitering ikke alle steder velfungerende.

Det er helt afgørende, at patienterne oplever et sammenhængende sundhedsvæsen, der sikrer, at multisyge hjertepatienter ikke bliver glemt, når de bliver udskrevet fra sygehusene eller bevæger sig mellem afdelinger på sygehuse, kommune og praktiserende læge. 

Anne Kaltoft
Formand, Hjerteforeningen

Endelig er vi ikke særligt gode til at fastholde socialt sårbare i kommunale rehabiliteringstilbud.

Tallene viser, at cirka 54 procent får begrænset eller ingen tilbud om rehabilitering. Samtidig er patientens postnummer afgørende for, hvilke tilbud han eller hun udskrives til.

I Region Hovedstaden bliver 36 procent tilbudt rehabilitering. Mens det i Region Midtjylland, Region Nordjylland og Region Sjælland er 50 procent, og i Region Syddanmark er 48 procent.

Konsekvenserne af manglende rehabilitering kan være store, når det gælder livskvalitet for den enkelte patient og patientens familie. Derfor er der behov for, at kommuner og regioner sikrer ordentlige rehabiliteringsforløb til gavn for patienterne.

Det sker ikke af sig selv, og der er behov for en prioriteret indsats nu.  

Derfor går patienter glip af rehabilitering
Den nye undersøgelse peger på særligt to løsninger: Først og fremmest skal lægen på banen.

Det er afgørende, at eksempelvis hjertelægen informerer patienten om mulighederne for rehabilitering, så forløbet bliver tænkt ind som en fast del af den plan, der bliver lagt for patienten, når han eller hun bliver udskrevet. 

For det andet er det helt afgørende, at forløbet foregår på patientens præmisser. Det vil sige, at aktiviteterne foregår i nærheden af patientens bopæl og er tilrettelagt fleksibelt, så de passer til patientens arbejds-, og familieliv.

Sidst, men ikke mindst, bør aktiviteterne have en social dimension, hvor patienten har mulighed for at møde andre ligestillede patienter.

Undersøgelsen viser desuden, at det er helt afgørende, at patienterne oplever et sammenhængende sundhedsvæsen, der sikrer, at multisyge hjertepatienter ikke bliver glemt, når de bliver udskrevet fra sygehusene eller bevæger sig mellem afdelinger på sygehuse, kommune og praktiserende læge. 

En klar arbejdsdeling og koordination mellem sektorerne kan betyde meget for deltagelsen i rehabiliteringen.

Sundhedsvæsenet må og skal rustes til at kunne hjælpe patienterne videre efter behandlingen, hvis vi skal bremse denne triste udvikling.

Der er derfor behov for en helhjertet indsats.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Kaltoft

Adm. direktør, Hjerteforeningen
master i public management (Syddansk Uni. 2016), ph.d. i medicin (Aarhus Uni. 2003), speciallæge i kardiologi, cand.med. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00