Hjerteforeningen til tobaksindustrien: Jeres forretning bygger på afhængighed

DEBAT: E-cigaretter er et mindre skadeligt alternativ til cigaretter, mener Philip Morris. Men det er og bliver en afledningsmanøvre fra det faktum, at tobaksproducenten har bygget en forretning op om afhængighed, mener Hjerteforeningen.

Af Mads Lind
Seniorkonsulent, Hjerteforeningen

En magiker står på scenen. Han fisker en cigaret op af lommen og tænder den. Elegant lader han den løbe mellem fingrene, mens han vender og drejer sin hånd.

Vupti, pludselig er cigaretten væk, og en lækker, tynd, lyserød elektronisk e-cigaret vipper på hans håndryg. Han kaster den op i luften og griber den med læberne.

Et godt trick afleder vores opmærksomhed fra virkeligheden og skaber en illusion af, at noget bestemt sker.

Men cigaretten er ikke forvandlet til en e-cigaret. Den ligger i magikerens lomme.

Sådan er det med Philip Morris (PM) og Charlie Stjerneklars gentagne indlæg. De skal forlede os til at tro på en bestemt historie baseret på en enkel, forståelig logik:

  • Mange rygere svarer, at de ikke ønsker at holde op.
  • Tobaksindustrien tilbyder lige præcis dem at få et mindre skadeligt alternativ.
  • Derfor vil disse rygere automatisk skifte produkt, og så får vi et røgfrit samfund.
  • For Philip Morris vil gerne have et røgfrit samfund.

Er kun en afledningsmanøvre
Det er og bliver en afledningsmanøvre fra det faktum, at Philip Morris har bygget en forretning op om afhængighed.

Uanset hvilken ryge-dampe-suge-dims man bruger, er nikotin ekstremt afhængighedsskabende. Vi ved, at tre ud af fire rygere oplever sig som afhængige.

Philip Morris foreslår ikke en national strategi for én gang for alle at stoppe rygning af tobak og afhængighed af nikotin i skadelige produkter som sådan.

De foreslår en national strategi for introduktion af nye nikotinprodukter − produkter, som, de selv medgiver, er skadelige, og som de selv i en betydelig udstrækning står bag produktionen af.

Industrien er ikke interesseret i folkesundhed
Vi skal så forledes til at tro, at røgtobak forsvinder af sig selv.

Det eneste, som er helt sikkert, hvis vi lader os aflede, er, at industrien får lov til at markedsføre alle deres produkttyper til alle mulige gruppe uden en udløbsdato for røgtobak. 

De ønsker af samfundet at få lov til at konkurrere med sig selv med hele rækken af deres produkter uden nogen som helst garantier for udfaldet af dette eksperiment.

Så vi kommer nok ikke længere i denne dialog.

Vores interesse er folkesundheden, og den interesse er i diametral modsætning til tobaksindustriens.

Forrige artikel Kræftens Bekæmpelse: Vi tror stadig ikke på, at tobaksindustrien vil hjælpe folk til at holde op med at ryge Kræftens Bekæmpelse: Vi tror stadig ikke på, at tobaksindustrien vil hjælpe folk til at holde op med at ryge Næste artikel Grete Christensen: Patienter indlægges akut for en sikkerheds skyld Grete Christensen: Patienter indlægges akut for en sikkerheds skyld