KORA: Akutteams kan aflaste sygehuse og læger

EVALUERING: En evaluering foretaget af KORA tyder på gode erfaringer med Sønderborg Kommunes akutteam, hvor sygeplejersker rykker ud og behandler i borgernes egne hjem. Mens det endnu er uvist, om akutteamet forebygger indlæggelser, viser evalueringen et fald i hospitalernes liggetider.

Katrine Falk Lønstrup
Fakta
  • Akutteamet blev oprettet i 2012 af Sønderborg Kommune. 
  • Teamet består af ti sygeplejersker, der i tidsrummet 7-23 tager sig af behandling og sygepleje i forhold til pludseligt opstået sygdom eller ulykker hos borgere i eget hjem. 
  • Formålet er at forebygge unødvendige indlæggelser og håndtere hurtigere udskrivninger fra sygehuset.
  • KORA's evaluering af forsøget med akutteam er baseret på data fra KommunalØkonomisk Sundhedsinformationsgrundlag og fra Sønderborg Kommune. Desuden interviews med sygeplejersker fra akutteamet, hjemmesygeplejersker, sygehusansatte, praktiserende læger og borgere, der har haft besøg af akutteamet.

Kilde: KORA

Kan akutteams af sygeplejersker aflaste sygehuse og praktiserende læger? Ja, lyder den korte version af svaret fra KORA, der har undersøgt et projekt med et akutteam.

I 2012 oprettede Sønderborg Kommune som forsøg et akutteam. Et akutteam, der består af sygeplejersker, som tager ud til de borgere, der har brug for eksempelvis indsprøjtninger med antibiotika mod en slem lungebetændelse eller får et ildebefindende på grund af væskemangel.

Denne forsøgsordning er nu blevet evalueret af KORA, og resultaterne er ganske gode. Akutteamet kan umiddelbart aflaste sundhedsvæsenet, idet teamet kan håndtere opgaver, som ellers normalt skal varetages af en læge. Og samtidig er både borgerne og medarbejdere fra henholdsvis akutteamet og det øvrige sundhedsvæsen positive over for ordningen.

0:000:00