Debat

Kræftens Bekæmpelse: Fasthold fakta om HPV-vaccinen

REPLIK: "Al videnskabelig dokumentation peger på, at fordelene ved HPV-vaccinen langt overstiger ulemperne," skriver Kræftens Bekæmpelses Leif Vestergaard Pedersen i en replik til Dansk Handicap Forbunds indlæg på Altinget.

<span>Det er ifølge Leif Vestergaard Pedersen dybt problematisk, at Susanne Olsen og Jens Bouet fra Dansk Handicap Forbund opfordrer unge og deres forældre til at passe på, når de lader sig vaccinere med HPV-vaccinen.<br><br></span>
Det er ifølge Leif Vestergaard Pedersen dybt problematisk, at Susanne Olsen og Jens Bouet fra Dansk Handicap Forbund opfordrer unge og deres forældre til at passe på, når de lader sig vaccinere med HPV-vaccinen.

Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Leif Vestergaard Pedersen
Direktør i Kræftens Bekæmpelse

Fakta
Bland dig i debatten!
Send et indlæg til [email protected]

I et debatindlæg på Altinget i fredags kritiserer Susanne Olsen og Jens Bouet fra Dansk Handicap Forbund blandt andet Kræftens Bekæmpelse. De skriver, at Kræftens Bekæmpelse er med til at skabe usikkerhed om HPV-vaccinen gennem udtalelser uden videnskabelig dokumentation.

Er der noget, vi i Kræftens Bekæmpelse er meget optagede af, så er det den voksende usikkerhed. Vi prøver netop at skabe mere tryghed om vaccinen gennem saglige argumenter og videnskabelig dokumentation.

Hold fast i fakta
For os er det afgørende at holde fast i fakta. Al videnskabelig dokumentation peger på, at fordelene ved HPV-vaccinen langt overstiger ulemperne.

Ved al medicin og alle vaccinationer kan der være bivirkninger. Men det er helt ude af proportioner, når der lige nu tegnes at billede af, at en stor gruppe unge kvinder har alvorlige bivirkninger som følge af HPV-vaccinen.

Leif Vestergaard Pedersen
Direktør i Kræftens Bekæmpelse

Derfor er det dybt problematisk, når Susanne Olsen og Jens Bouet opfordrer unge og deres forældre til at passe på, når de lader sig vaccinere.

Livmoderhalskræft er en meget alvorlig sygdom, som rammer cirka 360 danske kvinder hvert år og fører til cirka 100 dødsfald. Halvdelen af de ramte kvinder er under 50 år. Hertil kommer, at 6.000 kvinder hvert år opereres for forstadier til livmoderhalskræft. Med HPV-vaccinen kan vi skåne en masse kvinder for sygdom og lidelse, og det bekymrer os meget, hvis vi taber den store mulighed på gulvet.

Sygdom er ikke lig med bivirkning
Susanne Olsen og Jens Bouet skriver, at to til tre procent af de vaccinerede oplever, at de får bivirkninger, men at vores sundhedssystem p.t. ingen hjælp har at tilbyde. I Kræftens Bekæmpelse er vi enige i, at hjælpen har været for ringe, for langsom og for ukoordineret. Det har vi sagt mange gange, og heldigvis bliver der nu rettet op på problemet.

Der er ingen tvivl om, at der er en gruppe piger og unge kvinder, som er syge, og som står i en dybt ulykkelig situation. De skal have hjælp.

Men at påstå, at to til tre procent af de vaccinerede har brug for hjælp på grund af vaccinen, er noget af en fejlslutning. Først og fremmest måles bivirkninger i promiller og ikke i procenter. Både i Danmark og i andre lande indberettes der bivirkninger i cirka en promille af alle HPV-vaccinationer.

Dernæst dækker langt de fleste tilfælde over ikke-alvorlige bivirkninger som eksempelvis rødme og ømhed ved indstikstedet. Dansk Handicap Forbund puster tallene op, og det er meget uheldigt, fordi de dermed er med til at skabe utryghed.

Jeg bliver i indlægget beskyldt for at drage konklusioner ude af kontekst. Præcis hvilke konklusioner, der her er tale om, skrives der ikke noget om. Det fremhæves dog som noget kontroversielt, at jeg tidligere skulle have sagt, at "hvor der er virkning, er der også bivirkning".

Men sådan er det jo.

Ved al medicin og alle vaccinationer kan der være bivirkninger. Men det er helt ude af proportioner, når der lige nu tegnes at billede af, at en stor gruppe unge kvinder har alvorlige bivirkninger som følge af HPV-vaccinen.

Fakta frem for konspirationsteorier
Susanne Olsen og Jens Bouet har, ligesom MetroExpress, tilsyneladende ikke tillid til det europæiske lægemiddelagentur (EMA) eller til de danske sundhedsmyndigheder. Og de beskriver et sundhedsvæsen, der er præget af trusler og illoyalitet mod patienterne.

Det er slet ikke en beskrivelse, vi kan genkende. Vi har alle set eksempler på, at myndigheder og sundhedsvæsen har været for langsomme og for dårlige. Men vores fantasi rækker simpelthen ikke til, at læger og sundhedsmyndigheder i Danmark, Europa, USA, Australien og andre steder skulle være i lommen på industrien eller bange for at ytre sig.

Af hensyn til pigerne – både de syge og de, der står til at skulle vaccineres – vil det være rart, hvis HPV-debatten kunne fokusere på fakta. På de fordele, der er ved vaccinen, og på de få bivirkninger, der er. Og på hvordan vi bedst hjælper de piger, der oplever problemer – uanset om problemerne stammer fra HPV eller fra noget andet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Vestergaard Pedersen

Formand, Det Etiske Råd, formand, epilepsihospitalet Filadelfia
cand.oecon. (Aarhus Uni.)

0:000:00