Debat

Kritik af økonomiforhandlingerne

DEBAT: Psykiatrien er blevet svigtet igen, og det undrer formanden for PS Landsforening, der troede, at politikerne havde fået øjnene op for problemerne.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erna Poulsen
Formand for PS Landsforening

Sundhedsministeren og regionernes formand står sammen om at svigte den svageste gruppe. Jeg er rystet over, at de to mest magtfulde personer inden for det danske sundhedsvæsen kan være så enige om gang på gang at nedprioritere psykiatrien. Det er ganske enkelt uanstændigt, at man hele tiden lader psykiatrien stå tilbage for de somatiske sygdomme.

Både sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og formand for regionerne Bent Hansen (S) stiler mod et sundhedsvæsen i verdensklasse - men vejen er meget lang især inden for psykiatrien.

Svigter de svageste
Hvordan kan så velbegavede og magtefulde personer indenfor sundhedssektoren være stolte og selvtilfredse over et forhandlingsresultat, der fuldstændig tilsidesætter psykiatrien? Som overordnede ansvarlige svigter de de svageste i vort samfund.

Med de nye aftaler er der skabt endnu større uligheder i sundhedssektoren, fordi patienter med psykiatriske lidelser igen taber terræn.

Ventelistegarantien nedsættes fra 8 uger til 4 uger inden for det somatiske - psykiatrien får intet udover de sædvanlige lange ventetider på helt op til et år.

Sundhedsområdet fik 2,3 mia. kr. - psykiatrien fik kun øremærket 20 mio. kr. til angst og depression. Sølle 20 mio. til psykiatrien, som i forvejen kører helt på pumperne.

Kun tomme løfter
Det eneste psykiatrien får er tomme løfter og fine ord, som ikke gør nogen forskel for den enkelte patient.

Sidst i maj 2007 udtalte Bent Hansen at ét af de tre områder, der skulle forbedres i det danske sundhedsvæsen var psykiatrien. De to andre områder fik men ikke psykiatrien. Jeg synes, det er en hån mod alle de psykiatriske patienter at tale om en sundhedssektor i verdensklasse.

Brug alle penge til psykiatrien og lad det somatiske område vente. Hvis der var reel vilje til at skabe lighed og retfærdighed, så blev der vendt 180 grader op og ned på bevillingerne til sundhedssektoren, så psykiatrien fik tilført de mange midler - ikke for altid men bare for et år i første omgang!

Hvorfor skal vi have nedsat ventelistegarantien fra 8 uger til 4 uger? Var det ikke bedre og mere retfærdigt, at der først blev indført 8 ugers ventelistegaranti til psykiatriske patienter?

Vi kunne komme langt, hvis der var politisk vilje til at tilføre flere midler til psykiatrien - til behandlingsindsatsen, men i høj grad også til opkvalificering, så vi fik flere specialiserede og kvalificerede folk til at yde en indsats for de psykiatriske patienter.

Den velvilje, håber jeg, vil indfinde sig, når efterårets forhandlinger af satspuljemidler går i gang. Jeg lever i håbet og med risiko for endnu engang at blive dybt skuffet og frustreret over den store ulighed i sundhedssektoren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erna Poulsen

Rådgiver
folkeskole (7. klasse)

0:000:00