Kronik: En stærk lægemiddelstyrelse er afgørende for patienter og dansk økonomi

KRONIK: En lægemiddelstyrelse i europæisk topklasse er vigtig for, at borgerne har adgang til sikre og effektive lægemidler, og for at store dele af regeringens vækstplan kan realiseres, skriver Thomas Senderovitz fra Lægemiddelstyrelsen.

Af Thomas Senderovitz
Direktør i Lægemiddelstyrelsen

Regeringen har med Vækstplan for life science lagt en klar retning for Danmark. Vi skal have et af verdens mest innovative sundhedsvæsener, som i et tæt samarbejde med life science-sektoren udvikler og afprøver nye behandlinger, ny medicin og nyt medicinsk udstyr.

Det vil både højne sundheden for borgere i Danmark og bidrage til vækst i dansk økonomi.

Login

 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Dataoffer for dataovergrebsmænd #metoodatavoldtægt

  Lobbyiststyrelsen...

  Kronikken er bag betalingsvæg, så jeg må gætte mig frem til indholdet ud fra kendskab til Senderowitz og Lægemiddelstyrelsens øvrige virke.

  Jeg gætter på, at Senderowitz argumenterer for, at styrelsen skal have flere rettigheder til at tvinge borgere og patienter til at være ufrivillige forsøgsdyr for forskere (og dermed indirekte for medicinalindustrien), Og at borgernes rettigheder til at sige nej til at få deres private sundhedsdata, og dermed deres privatliv, benyttet uden deres viden og samtykke til forskning, skal begrænses. Af hensyn til Life Science-industriens bundlinje - selv om man nok vil maskere det som omsorg for patienterne.

  Og jeg gætter på, at han også argumenterer for, at Lægemiddelstyrelsen skal have ret til at godkende lægemidler på tyndere grundlag - med færre besværlige og dyre forsøg inden godkendelsen - atter til gavn for medicinalindustriens bundlinje. For hvor kommer ellers dansk vækst og økonomi ind i denne sammenhæng, som burde dreje sig om patientsikkerhed? Ved en hurtigere og mere uhindret vej gennem godkendelsessystemet får industrien store fordele - og evt. risici kan man altid afklare EFTER godkendelsen, via registrering af dødsfald og skader - såkaldte "lig på bordet".

  Hvis man vil styrke tilliden til lægemiddelstyrelsen, burde man i stedet rydde op i dennes tilknytninger til industrien - for det er før påvist, at Lægemiddelstyrelsen har tætte bånd til medicinalindustrien, og Senderovitz har sin baggrund i denne:
  https://politiken.dk/debat/kroniken/art6325641/Mange-af-L%C3%A6gemiddelstyrelsens-chefer-er-%C3%A5benlyst-inhabile

  Dette er så mine gæt på kronikkens indhold - det er i hvert fald sådanne tanker, som ved andre lejligheder er kommet frem fra den kant.
  Hvis det ikke er ovenstående, som Senderovitz argumenterer for, så beklager jeg, Og man må i så fald gerne lægge et lille referat af, hvad det så er han argumenterer for. Det kunne jo være at det er noget fornuftigt denne gang, det kan man jo ikke udelukke.