Debat

Læge sigtet for ikke at hjælpe

Koncentrat af lederen "Hillerødsagen" i Dagens Medicin nr. 11, 15/4 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Det måtte komme – egentlig er det direkte forbløffende at det ikke er sket før. Netop nu forbereder politiet i Hillerød en spektakulær straffesag mod en læge. Lægen, der er sigtet, greb simpelt hen ikke med førstehjælp og hjertemassage, da en person faldt om med et hjertetilfælde stort set for næsen af ham. Personen døde.

Sagen er den første af sin art, og den bør få det til at løbe koldt ned ad ryggen på alle læger. Der er nemlig ingen tvivl, om at myndighederne i stigende grad vil være opmærksomme på den såkaldte hjælpepligt i straffeloven. Netop den bestemmelse vil læger på grund af deres kvalifikationer være særligt eksponerede for. Uden synderlig opmærksomhed blev straframmen for forseelser mod hjælpepligten sidste år ottedoblet fra tre måneder til nu to års fængsel. Skærpelsen er et særdeles håndfast udtryk for, at lovgiverne ønsker, at domstolene og anklagemyndigheden skal tage sådanne sager alvorligt.(...)

Lægerne er klar til at hjælpe. Forpligtelsen er en del af lægeløftet, og den er også indarbejdet i lægeloven. Men der er jo tusinder af situationer, hvor det er vanskeligt for et menneske at overskue, om man skal gribe ind med hjælp eller undlade at gribe ind. Mon ikke de fleste læger for deres indre blik har gennemspillet sådanne situationer.

Problemstillingen har jo længe været et fast tema ved middagsselskaber, blot med det stik modsatte udgangspunkt, nemlig fra USA, hvor læger i dag holder sig tilbage af frygt for at blive retsforfulgt og dømt til at betale monumentale erstatninger, hvis deres indgriben går galt. I Danmark skal der skiftes fortegn.(...)

Hjælpepligten er beskrevet i straffelovens paragraf 253. Den ligner lægelovens paragraf syv. Men Lægeloven kan man faktisk melde sig ud af og dermed blive frigjort fra dens bestemmelser. Det kræver blot en meddelelse til Sundhedsstyrelsen. Straffeloven kan man ikke melde sig ud af.

Den omfatter os alle. Unge og gamle. Personer med masser af selvtillid såvel som personer, der er blottet for selvtillid. Og personer på fuld kraft – og personer på nedsat kraft. Ikke desto mindre er kravene forskellige, idet de naturligvis er afhængige af, hvad man magter. Læger magter mere end de fleste. Derfor vil læger blive fulgt med størst opmærksomhed. Det er naturligt og rigtigt, så længe det – vel at mærke – sker uden nidkærhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00