Debat

Lægeformand: KL fornægter forhold, der sender sygemeldte ud i selvmord

REPLIK: Det er ikke i orden, at KL's Thomas Kastrup-Larsen benægter jobcentrenes rolle i sygemeldtes selvmord. Lægernes varsler skal tages alvorligt og ikke udglattes med retoriske vendinger, skriver Anders Beich.

Varsler om selvmord hos jobcentrenes brugere skal tages alvorligt, skriver Anders Beich.
Varsler om selvmord hos jobcentrenes brugere skal tages alvorligt, skriver Anders Beich.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Beich
Praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin

”Vi skal rette op på, at nogle borgere føler sig glemt og klemt i jobcentrene. Men at påstå, at jobcentre skubber syge borgere ud i selvmord, er over stregen.”

Det skriver Thomas Kastrup-Larsen, formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, 27. januar 2020 i en kommentar til Lisbeth Riisager Henriksen og Lena Dahl Møllers velbegrundede kronik "Vi frygter, at jobcentrene bidrager til selvmord" fra 23. januar 2020.

Thomas Kastrup-Larsen gør sig dermed skyldig i dobbelt fornægtelse af veldokumenteret skade i sit forsøg på udglatning af de forhold, som møder landets syge borgere på mange jobcentre.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Sygemeldte mister livsmodet
For det første er det dokumenteret, at rigtig mange borgere bliver glemt og klemt i jobcentrene, det er ikke kun noget, de føler. Mange eksempler på objektivt set udmattende, stressende og fornedrende behandling af svært kronisk syge borgere er beskrevet de senere år.

For det andet er det påvist, at mange sygemeldte mister livsmodet og får selvmordstanker som følge af oplevelser med jobcentersystemet. I en undersøgelse fra Psykiatrifonden og Sind oplever godt 20 procent, at de har mistet lysten til at leve, og knap 10 procent har overvejet selvmord. Selvmordstanker øger risikoen for selvmord.

Thomas Kastrup-Larsen gør sig dermed skyldig i dobbelt fornægtelse af veldokumenteret skade i sit forsøg på udglatning af de forhold, som møder landets syge borgere på mange jobcentre.

Anders Beich
Praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin

Man kan aldrig bevise, hvorfor et menneske tager sit eget liv, som nærmest er det, Thomas Kastrup-Larsen kræver for at ville tage kritikken alvorligt. Jeg har som læge oplevet, at en af mine meget svært syge patienter tog sit liv, da hun fik muligheden for at overdosere sin medicin.

Hun efterlod et afskedsbrev, hvori hun skrev, at hun ikke længere kunne holde til de uendelige krav om afprøvning og at være under evig mistanke for at ville snyde systemet. Hun var rigtignok meget syg på alle måder, så syg, at det alene ville kunne få nogle til at vælge selvmord.

Hun var dog gjort af et meget sejt stof, men det ikke at blive taget alvorligt som svært syg og mistænkt for at være en snyder af jobcentret var altså det, der tog hende ifølge hende selv. Det er et selvmord for meget i min optik.

Udglatningsmetoder
Selvfølgelig er der ingen, der påstår, at jobcentrene bevidst går efter at skubbe nogen ud i selvmord. Men at reagere med klassiske retoriske udglatningsmetoder som at reducere det hele til følelser og kræve beviser for sammenhænge, som ikke er mulige at bevise, det er bare ikke i orden.

Her er, hvad Thomas Kastrup-Larsen kunne have svaret, og som ville have været i orden:

”Vi skal rette op på, at nogle borgere bliver glemt og klemt i jobcentrene. Alene mistanken om, at jobcentre skubber syge borgere ud i selvmord, er nok til, at vi skal handle omgående.”

Lægers oplysninger om borgernes helbredsmæssige tilstande og generelle funktionsevner skal tages alvorligt, hverken mere eller mindre, især så længe syge medborgeres sagsbehandling foregår i centre, hvor det handler om at aktivere flest muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Riisager Henriksen

Forfatter og debattør
cand.mag. (Aarhus Uni. 2003)

Thomas Kastrup-Larsen

Direktør for Professionshøjskolen UCN Erhverv, fhv. borgmester (S), Aalborg Kommune
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1999)

0:000:00