Debat

Lægedirektør: En sund kultur bør være toplederens førsteprioritet

DEBAT: Som topleder er det mit ansvar at arbejde med diversitet og inklusion på en måde, der reelt flytter kulturen. Det skal kunne mærkes overalt i huset, skriver direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz om fremtidens ledelse. 

Thomas Senderovitz har været direktør for Lægemiddelstyrelsen siden 2016. 
Thomas Senderovitz har været direktør for Lægemiddelstyrelsen siden 2016. Foto: Ida Marie Odgaard Rizau/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Senderovitz
Læge og direktør i Lægemiddelstyrelsen

2020 er året, hvor der blev sat to streger under behovet for ledelse. I min optik har der næppe været et tidspunkt i min levetid, hvor der har været større behov for klar ledelse.

Udfordringerne, vi står over for, er mange og komplekse. De spænder fra verdensomspændende temaer til lokale problematikker.

De stiller helt ekstraordinære krav, hvilket jo på mange måder gør ledelsesrollen ekstra udfordrende, spændende og vigtig. Lad mig ridse nogle af de væsentligste udfordringer op, samt hvordan jeg oplever, at disse påvirker min egen rolle som leder.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

- Klimaudfordringerne kræver markant handling fra alle. Offentlige såvel som private ledere. Organisationer såvel som hver enkelt borger. En transformation uden forhistorie.

- Uens muligheder på arbejdspladsen, der i sin ekstreme form viser sig som for eksempel sexisme og krænkelser, men som i mine øjne hænger sammen med, at kvinder i de sidste hundredevis af år er blevet set på som mindreværdige. Det hænger tæt sammen med magtstrukturer, som er udarbejdet af mænd, der ikke sådan uden videre har haft lyst (eller evner?) til at opgive eller blot dele. De uens muligheder gælder for øvrigt også diskrimination af personer med anden etnisk baggrund end pæredansk. Eller diskrimination på grund af alder, religion, seksualitet. Vi ved, at diversitet og inklusion giver gevinst på bundlinjen, så lad os nu komme i gang.

Som leder skal man i min optik være oprigtigt nysgerrig på sine medarbejdere

Thomas Senderovitz
Direktør i Lægemiddelstyrelsen

- Den digitale revolution redefinerer på mange måder vores samfund og stiller helt nye krav til både ledere og medarbejdere.

- Kulturforandringer. Vi, der nu sidder som ledere skal mestre og vise indsigt i flere forskellige kulturer og først og fremmest sikre, at vores ansatte til stadighed oplever sig repræsenteret af os. Det kræver, at vi til stadighed får indspark. At vi bliver udfordret på vores ledelsesstil, vores kultur, vores evne til at engagere medarbejderne.

- Konkurrencen om talenterne er enorm, og vi kan som ledere ikke bare læne os tilbage og vente på, at talenterne kommer til os. Vi skal positionere vores organisationer i jagten på talent.

- Kommunikation foregår real-time på et hav af platforme, og vi skal som ledere ikke alene mestre sociale medier, men også i rigtig dialog. Transparens, nysgerrighed og ægte samtale er et must for myndigheder anno 2020.

- Globaliseringen er slet ikke standset, selvom covid-19 måske kan få det til at virke sådan. Tværtimod har vi aldrig haft mere brug for globalt samarbejde. Pandemier er ikke lokale og nationale opgaver alene. Og i vores tilfælde – altså set fra min stol i Lægemiddelstyrelsen – er nødvendigheden af europæisk og internationalt samarbejde med andre myndigheder blevet endnu tydeligere under pandemien.

- Covid-19 er selvsagt nødvendig at nævne, da pandemien på mange måder har omdefineret måden, vi lever og arbejder på. Og ledelsesmæssigt har det været – og er fortsat – en gigantisk udfordring, også for mig personligt.

Læs også

Løses ikke med et snuptag 
Med et så omfattende katalog af udfordringer er det helt afgørende, at man som leder har en velfungerende organisation. At man ikke har problemer med kerneforretningen og kulturen.

Det er derfor min absolutte topprioritet at skabe en helt igennem fantastisk arbejdsplads. En arbejdsplads, der emmer af liv og af begejstring, hvor alle kompetencer og talenter kommer i spil, og hvor medarbejderne virkelig føler, at de har lige muligheder, uanset køn, alder, etnicitet, religion, seksualitet, eller hvad der nu i øvrigt definerer os som individer.

Dét er en ret markant opgave, og den løses ikke med et snuptag.

Det kræver utvivlsomt hjælp fra eksperter på dette område, og det kræver grundig dialog med alle ledere og medarbejdere. Men først og fremmest kræver det topledelsens udelte fokus og dedikerede arbejde med området.

Skabe bedre samtaler 
Som topleder er det derfor mit klare ansvar at arbejde med diversitet og inklusion på en måde, der reelt flytter kulturen. Det skal kunne mærkes overalt i huset. Og ingen medarbejder skal føle, at hun eller han er mindre værd. Ingen medarbejder skal føle sig diskrimineret.

Det er helt afgørende for, at man i en organisation udnytter alle medarbejdernes kompetencer, evner og talenter fuldt ud. At de får mulighed for at udfolde sig.

En sådan inkluderende kultur forudsætter blandt andet, at ledere fokuseret arbejder på at skabe bedre samtaler. Som leder skal man i min optik være oprigtigt nysgerrig på sine medarbejdere.

Men det er også afgørende som leder at arbejde med evnen til at sætte sig selv lidt mere i baggrunden og erkende de ubevidste bias, der med sikkerhed eksisterer.

I en sådan kultur, hvor ledere og medarbejdere reelt har respekt for hinanden, reelt interesserer sig for hinanden og reelt er modtagelige for feedback, har diskriminerende adfærd og i yderste instans sexisme i øvrigt uhyre ringe kår.

Dokumentation

Ledelsesugen på Altinget

I samarbejde med Ledelsesugen sætter Altinget i uge 44 fokus på fremtidens ledelse i den offentlige sektor.

Ledelsesugen, der er arrangeret af KL, Danske Regioner og regeringen, samler ledere på alle niveauer i den offentlige sektor til debatter og diskussioner om tendenser, ny viden og gode eksempler indenfor for moderne offentlig ledelse.

Her på Altinget kan du i denne uge læse fem indlæg fra fem offentlige ledere. Med i panelet har vi:

Jette Runchel, Ledelsesambassadør og Kommunaldirektør, Albertslund Kommune

Agnete Gersing, Hospitalsdirektør Herlev og Gentofte Hospital

Stine Johansen, Kommunaldirektør i Helsingør Kommune

Thomas Senderovitz, Direktør for Lægemiddelstyrelsen

Marie Munk, Direktør på Det Kongelige Teater 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Senderovitz

Fhv. direktør, Lægemiddelstyrelsen, medlem, Dataetisk Råd. Chair, Heads of Medicinens Agencies. Medlem Bestyrelsen af EMA (European Medicines Agency)
cand.med. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00