Debat

Lægeforeningen: Alle plejehjem skal have tilknyttet en læge

DEBAT: Faste plejehjemslæger har været en mulighed siden 2016, og et pilotprojekt har vist, at lægerne løfter behandlingskvaliteten. Gør ordningen permanent, mener Lægeforeningen.

Plejehjemslæger har i et pilotprojekt reduceret indlæggelser med 28 procent. Det kan vi drage mere fordel af, mener Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.
Plejehjemslæger har i et pilotprojekt reduceret indlæggelser med 28 procent. Det kan vi drage mere fordel af, mener Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Rudkjøbing
Formand, Lægeforeningen

Intet menneske er en ø, og det gælder selvfølgelig også plejehjemslæger.

Vi har brug for alle kollegaer i sundhedsvæsenet, så vi kan give patienterne den bedst mulige behandling.

På plejehjemmene har det vist sig, at faste plejehjemslæger ikke kun giver større tryghed for patienterne, men er med til at give bedre og mere effektiv behandling.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Når vi samarbejder, så frigør det mere tid til, at lægen kan se flere patienter, og det er der brug for i den kommende tid, hvor der bliver patienter og især flere ældre patienter med komplicerede sygdomsbilleder.

På plejehjemmene betyder det, at det faste personale kan forberede lægens besøg ved at for eksempel måle blodtryk, puls og iltmætning. Det er god udnyttelse af kompetencer og ressourcer.

Det er langt fra alle kommuner, der har fået taget hul på ordningen med plejehjemslæger.

Andreas Rudkjøbing
Formand, Lægeforeningen

Plejehjemslæger løfter behandlingskvaliteten
Faste plejehjemslæger har været en mulighed siden 2016, og et pilotprojekt har vist, at plejehjemslæger giver behandlingskvaliteten et gevaldigt løft.

De reducerer indlæggelser med 28 procent, genindlæggelser med 27 procent og korttidsindlæggelser med 14 procent samt nedbringer unødvendigt medicinforbrug markant.

Men det er naturligvis ikke plejehjemslægerne, der alene har skabt de resultater.

De er ikke mindst skabt af godt samarbejde mellem sundhedsfaglige kollegaer og giver god grund til at kigge nærmere på, hvordan vi endnu flere steder kan skabe et tæt samarbejde og drage fordele heraf.

Afgørende med kommunikation
På plejehjemmene kender det faste personale beboerne og deres sygdomsbillede.

En fast plejehjemslæge skaber tillid mellem læge og personalet på plejehjemmet, og det giver den bedste kvalitet i behandlingen for plejehjemsbeboeren, da personalet vedvarende, tæt og trygt kan kommunikere med lægen.

Vi skal videre ad den vej. Der er behov for, at alle plejehjem får en læge tilknyttet, og det giver et afkast for patienten, hvis kommunerne investerer i at opbygge relationer, læger og plejehjemspersonale imellem, så lægen trygt kan uddelegere opgaver til sundhedspersonalet på plejehjemmet.

Det er langtfra alle kommuner, der har fået taget hul på ordningen med plejehjemslæger, men står det til Lægeforeningen, bliver ordningen gjort permanent, når satspuljemidlerne udløber ved årsskiftet.

Læs også

Kræver tid og ressourcer
Alle steder i sundhedsvæsenet er der et stort behov for fleksibel løsning af opgaverne, og det er vigtigt, at de forskellige fagligheder kommer bedre i spil.

I den nuværende lovgivning er der ikke tilstrækkelig mulighed for at lave rammedelegationer, der netop giver den nødvendige smidighed.

Det gode samarbejde med og omkring plejehjemslægen er ét eksempel. Jeg er helt klar over, at arbejdet med at sikre, at alles kompetencer bruges bedst, ikke har lige så gode betingelser overalt i sundhedsvæsenet.

Det kræver tid og ressourcer at sikre, at man som sundhedsperson får det nødvendige kendskab til sine kolleger, deres faglighed og kompetencer.

Det bliver ikke en dans på roser, men det er den måde at samarbejde på, som fungerer bedst, og som imødekommer de krav, der er i dag til at kunne udvikle sin faglighed hos dygtige medarbejdere inden for alle fag.

Det er det rigtige værktøj, men det kræver de rette omstændigheder for at kunne fungere optimalt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Rudkjøbing

Direktør, Steno Diabetes Center Sjælland, formand, Den Nationale Videnskabsetiske Medicinske Komité 2
cand.med. (Københavns Uni. 2008), ph.d. i folkesundhed, M.Sc. i sundhedsøkonomi, politik og management (London School of Economics)

0:000:00