Debat

Lægeforeningen: Hvad foregår der i regeringens lukkede udvalg?

DEBAT: At lanceringen af rapporten om det nære sundhedsvæsen trækker ud, nærer en trist mistanke om, at sundhedsministerens udvalg har svært ved at finde de ideer og modeller, der kan forandre sundhedsvæsenet. Det skriver Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.

Ifølge Lægeforeningen skal akutfunktioner, forløbskoordination, psykiatrihuse og sundhedshuse arbejde bedre sammen for at minimere kassetænkning.
Ifølge Lægeforeningen skal akutfunktioner, forløbskoordination, psykiatrihuse og sundhedshuse arbejde bedre sammen for at minimere kassetænkning.Foto: Christian Als/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Rudkjøbing
Formand for Lægeforeningen

Hvornår mon vi kan vente rapporten om det nære sundhedsvæsen? Det spørgsmål stiller mange sig selv i disse uger, mens de venter på regeringens længe ventede forslag til, hvordan vi får den sammenhæng i sundhedsvæsenet, som er så efterspurgt.

At lanceringen trækker ud, nærer en trist mistanke om, at sundhedsministerens udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen har svært ved at finde de ideer og modeller, der for alvor kan forandre sundhedsvæsenet.

Men vi ved ikke, om det er tilfældet, for arbejdet er foregået i et lukket udvalg af embedsmænd fra Danske Regioner, Finansministeriet, KL og Sundheds- og Ældreministeriet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Ingen patienter har været med om bordet. Ingen læger, sygeplejersker, sosu-assistenter, fysioterapeuter, ergoterapeuter eller andre, som er tæt på de patienter, som det hele drejer sig om.

16 forslag er sendt
Vi har i Lægeforeningen valgt at se bort fra den manglende invitation og har i efteråret sendt 16 forslag til et stærkt og sammenhængende sundhedsvæsen til ministeriet.

Hellere vente på en grundig rapport med gennemarbejdede og konkrete forslag, som faktisk kan forandre sundhedsvæsenet, end her og nu at få en publikation, som er hastet igennem og intet flytter.

Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

Forhåbentligt er både vore forslag og de gode indspil, som andre aktører er kommet med, blevet modtaget med oprigtig interesse for at tænke nyt i udvalget. Medlemmerne af udvalget skal demonstrere det nødvendige mod til at tænke på tværs af de siloer, som har det med at tage udsynet og flytte fokus fra patienten.

Det ville for eksempel være dejligt, hvis udvalget ville lade sig inspirere af ideer i stil med det forslag, som Danske Patienter, FOA, Dansk Sygeplejeråd og Lægeforeningen netop har bragt i spil.

Vi har foreslået et forsøg med fire indsatser, der skal vise, om fælles finansiering, ledelse og planlægning kan minimere kassetænkning i sundhedsvæsenet.

Konkret drejer det sig om akutfunktioner, forløbskoordination, psykiatrihuse og sundhedshuse, som har det til fælles, at samarbejdet mellem sektorerne er af særlig stor betydning for kvaliteten af patienternes forløb.

Hellere en grundig rapport
En god første start vil være, at der allerede med den kommende økonomiaftale sættes gang i et forsøg, hvor en del af puljen gives til regionerne og kommunerne som samlet aktør.

Hvis ikke udvalgsarbejde skal ende med de samme mange floskler og floromvundne hensigtserklæringer, som andre lignende udvalg gennem tiden har præsenteret, så skal der tænkes utraditionelt.

Derfor: Kære Ellen Trane Nørby, vi venter i spænding på præsentationen af rapporten om det nære sundhedsvæsen. Du skal vide, at det vigtigste for os er, at resultatet er i orden. Hellere vente på en grundig rapport med gennemarbejdede og konkrete forslag, som faktisk kan forandre sundhedsvæsenet, end her og nu at få en publikation, som er hastet igennem og intet flytter.

Jeg håber, at vi vil sige, at rapporten var ventetiden værd.

Dokumentation

Temadebat: Fokus på det nære sundhedsvæsen

Regeringen ventes at præsentere udspillet til det nære sundhedsvæsen snarest, hvor målet er at forbedre den danske folkesundhed, så den passer bedre til de udfordringer, Danmark kommer til at stå over for i fremtiden.

Men hvordan lykkes man bedst med det mål, når man ikke bare kan skrue op for udgifterne? Hvad bør der særligt sættes ekstra fokus på, og er der områder, der bør skrues ned for?

Det har Altinget: sundhed spurgt en række debattører om.

Mød panelet her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Rudkjøbing

Direktør, Steno Diabetes Center Sjælland, formand, Den Nationale Videnskabsetiske Medicinske Komité 2
cand.med. (Københavns Uni. 2008), ph.d. i folkesundhed, M.Sc. i sundhedsøkonomi, politik og management (London School of Economics)

0:000:00