Debat

Lif med opfordring: Lav en fond, der poster penge i innovation

Økonomiaftalen for kommuners og regioners økonomi i 2023 skal skabe rammerne for en innovationsfond, der investerer i at udvikle og udbrede sundhedsinnovation og digitale løsninger, skriver Ida Sofie Jensen.

Lægemiddelindustrien opfordrer blandt andet Anders Kühnau (S) til at nedsætte en fond. Der er nemlig brug for en dedikeret indsats for at afdække, hvordan innovation og nye teknologier kan bidrage til at aflaste sundhedsvæsenet, skriver Ida Sofie Jensen.
Lægemiddelindustrien opfordrer blandt andet Anders Kühnau (S) til at nedsætte en fond. Der er nemlig brug for en dedikeret indsats for at afdække, hvordan innovation og nye teknologier kan bidrage til at aflaste sundhedsvæsenet, skriver Ida Sofie Jensen.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Ida Sofie Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi mangler hænder alle steder i samfundet. Nogle steder mere kritisk end andre, men for tiden allermest kritisk i vores sundhedsvæsen, hvor behandlinger udskydes eller helt aflyses på grund af mangel på sundhedspersonale. Det er en på alle måder usund udvikling, som kræver, at vi ser andre veje end de gængse.

Vi skal motivere sundhedspersonalet og arbejde på at tiltrække flere, men der skal også ses kritisk på, om de opgaver, der udføres, er nødvendige. Begge dele er allerede, om ikke sat i søen, så i hvert fald anerkendte løsninger. Men der findes en tredje, som ikke bare er nice-to-have, men som er en grundlæggende forudsætning for, at vi i fremtiden fortsat kan have et effektivt sundhedsvæsen med plads til såvel rettidig behandling, som omsorg for de, der har brug for det.

Der er brug for en dedikeret, målrettet og massiv indsats for at afdække, hvordan innovation og nye teknologier kan bidrage til at aflaste sundhedsvæsenet. Vi kan eksempelvis lade os inspirere af de erfaringer, vi fik under nedlukningerne, hvor nye digitale løsninger gjorde os til europamestre i at flytte afprøvningen af nye lægemidler ud til patienterne i deres eget hjem. Det må vi kunne udbrede til flere områder og gøre i større skala.

En innoverende sundhedsfond

På falderebet for forhandlingerne er derfor her et forslag til de politikere, der forhandler økonomiaftaler for kommuner og regioner: Formuler ambitionerne og rammerne for en Sundhedsinnovationsfond, der investerer i at udvikle, demonstrere og udbrede ny sundhedsinnovation og digitale løsninger, der aflaster sygehuspersonalet og gør det mere patientvenligt.

En sådan tilgang kan ikke blot styrke patientbehandlingen, men også gøre det danske sundhedsvæsen til et internationalt foregangsland på sundhedsområdet.

Med en fond baseret på offentlige investeringer, eventuelt suppleret af private midler, kan der skabes rum til at afprøve nye innovationer og behandlingsparadigmer

Ida Sofie Jensen
Koncernchef, Lægemiddelindustriforeningen

Med en fond baseret på offentlige investeringer, eventuelt suppleret af private midler, kan der skabes rum til at afprøve nye innovationer og behandlingsparadigmer, udbrede nye digitale løsninger i sundhedsvæsenet og i patientbehandlingen.

Man kan understøtte de offentlige sundhedsregistre og -databaser, skabe nye offentlig-private innovationsprojekter eller andre tiltag, der implementerer ny sundhedsteknologi i stor skala. Mulighederne er om ikke uendelige, så mangfoldige. Og der er hårdt brug for dem.

Fra Lifs medlemskreds er innovative løsninger allerede på vej til at revolutionere forebyggelse, diagnosticering og patientbehandling. Samtidig udgør digitalisering en nøgle til at sikre bedre forebyggelse, mere sammenhængende patientforløb og gøre sundhedsvæsenet mere effektivt.

Nye muligheder, som tilsammen vil komme flere patientgrupper til gavn, men som også sker på et bagtæppe af et sundhedsvæsen under pres som følge af flere ældre og mangel på ressourcer og ikke mindst personale.

Skal vi skabe et kvalitetsorienteret og økonomisk bæredygtigt sundhedsvæsen, forudsætter det derfor, at vi bliver bedre til at integrere den nye innovation og teknologi, som en del af fremtidens løsninger, hvad enten det drejer sig om lægemidler, diagnostik eller digitale løsninger.

Og med sigte på både at udvikle, afprøve, implementere og opskalere. Det vigtigste er, at vi tør gå fordomsfrit til de løsninger, der rent faktisk ligger og venter. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Sofie Jensen

Koncernchef, Lægemiddelindustriforeningen, adm. direktør, Dansk Lægemiddel Information, bestyrelsesmedlem Danmarks Statistik
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984), EMP (Insead 2008), EHLP (Insead 2010), DBE (Columbia 2013), Singularity University (2016), EBP (Insead 2018)

0:000:00